29 Tou 2007

Outi Pakkanen, Yön yli (Otava 2002)

Julkaissut Ritva Sorvali
https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.806302
Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Outi Pakkanen on pitkän linjan dekkarikirjailijamme. Viimeisimmässä kirjassaan ”Yön yli” hän paneutuu vuosien takaiseen kiusaamisasiaan ja sijoittaa tapahtumat pääasiassa Helsingin Lauttasaareen. Lauttasaaren kaunis naiskirkkoherra kutsutaan siunaamaan vastikään kuollutta vanhaa rouvaa.

Tästä hyvinkin luonnollisesta tapahtumasta lähtee purkautumaan kerä, joka johtaa kirjan lopussa 25 vuoden takaisiin tapahtumiin. Kirjailija tosin kuljettaa alusta alkaen rinnakkain sekä nykyaikaa että tuota 25 vuoden takaista aikaa. Koska vuosilukuja ei kuitenkaan ole sivuille merkitty, niin vasta lopussa tajusin että hyvänen aika, nämä jututhan ovat olleet tässä alusta alkaen.

Kirkkoherran perheen ja siunattavan rouvan omaisten lisäksi kirjassa on vanha tuttu graafikko Anna Laine ja muutamia lauttasaarelaisia henkilöitä. Ja kun ketä tahansa näistä henkilöistä vähän raaputti, niin löytyi jokin yhteys kirkkoherraan. Keskushenkilöksi nousee juuri Lauttasaaren kirkkoherra.

Outi Pakkanen on tarttunut todella tärkeään aiheeseen, koulukiusaamiseen. Ja kirjan kuvaama aikaperspektiivi kertoo siitä, että näistä asioista ei välttämättä pääse eroon koskaan. Ei etenkään silloin jos on lapsellisuuttaan aiheuttanut jollekin ihmiselle korvaamatonta vahinkoa ja erityisesti, jos on aiheuttanut jonkun kuoleman.

Outi Pakkanen on taas Helsingin kuvaaja. Ratikat koliset Anna Laineen ikkunan alla eikä hän ilman niitä tuntisi olevansa kotonaankaan. Monet muutkin henkilöt tuntuvat hengittävän nimenomaan Helsingin ilmaa. Pakkanen kuvaa Helsinkiä kuin pikku kaupunkia, sillä hän kuvaa vain tiettyjä rajattuja alueita.

Yön yli on hyvä Outi Pakkasen dekkari. Tällä kertaa kyseessä on vakava aihe ja vielä taitavasti käsiteltynä.

julkaistu 17.5.2003, Kaupunkilehti Seiska

Kommentit

Ei ole kirkkoherra, vaan tavan seurakuntapastori. Kirkkoherra mainitaan lähettäneen kukkia sairaslomalla olevalle alaiselleen.