Dekkarikilpailun voittajat julistettu

Dekkaripäivät: 

Nuorisodekkarikilpailun taso oli  korkea. Kouvolan Dekkaripäivien ja Kustannusosakeyhtiö Tammen järjestämän nuorisodekkarikilpailun tulokset julkistettiin ja palkinnot jaettiin perjantaina 8.6. klo 18.30 dekkaripäivillä Kouvolan teatterissa.
Kilpailun aiheena oli 10-15-vuotiaille suunnattu jännitysromaani.

Kilpailuun tuli 52 käsikirjoitusta. Kirjoittajat ovat tasaisesti eri puolilta Suomea ja joukossa on sekä julkaisseita kirjailijoita että aivan uusia kirjoittajia.

Kilpailun raadissa olivat kouvolalaiset Ritva Sorvali, Maritta Naumanen, Jouni Sjöblom, Matti Pätäri ja 11-vuotias Emma Saku. Tammen edustajana oli kustannustoimittaja Anna Warras ja raadin puheenjohtajana kirjailija Tuula Korolainen.

Kilpailussa jaettiin kaksi rahapalkintoa. Ensimmäisen palkinnon, 2000 euroa, sai vantaalainen Ansu Kivekäs käsikirjoituksellaan ”Emma ja Ester”. Toisen palkinnon, 1000 euroa, sai oululainen Markku Pietikäinen käsikirjoituksellaan ”Suljetut ovet”.

Kustannusosakeyhtiö Tammi julkaisee molemmat voittajateokset.

Palkintosumman lahjoittajat ovat Kustannusosakeyhtiö Tammi, Kouvolan Seudun Osuuspankki ja Kouvolan kaupunki.

Tuomaristo luonnehtii palkittuja kirjoituksia seuraavasti:

Ansu Kivekäs: Emma ja Ester

Emma ja Ester on monitasoinen, hienosti rakennettu romaani, jossa jännitys syntyy näkökulmien vaihtelusta ja samanaikaisten tapahtumaketjujen yhteen solmiutumisesta. Teos on paitsi dekkari myös realistinen ja empaattinen tyttökirja, ja lisäksi siinä on ripaus historiaa ja aimo annos huumoria. Tarinaan tuo uskottavuutta sen sijoittuminen olemassa olevaan ympäristöön, Helsingin Herttoniemeen ja Kirkkonummen Porkkalaan.

Henkilögalleria on omaperäinen: toisaalla koulusta lintsaava, kiusattu tyttö ja dementoituva vanha nainen - toisaalla hämärähommiin sortunut reppana pienyrittäjä, virolainen löytökoira ja surkuhupaisa aloitteleva moottoripyöräjengi. Tarina on myös kielellisesti mehevä, kun kirjakielen lomassa vaihtelevat koululaisten puhekieli, ruotsin kieli ja karjalaismurre. Räjähtävä loppunäytös on elokuvamaisen komea.

Markku Pietikäinen: Suljetut ovet

Leirikouludekkari Suljetut ovet on eloisa ja tiivistunnelmainen romaani. Sen päähenkilönä on kollektiivi, kokonainen koululuokka, ja vastapelurina leirikoulun pitäjä, oudosti käyttäytyvä taiteilija. Kyseessä on moderni trilleri, jossa tapahtumat ja tekijät ovat koko ajan näkyvissä, toisin kuin sarjakirjallisuuden suosimassa arvoitusdekkarissa.

Teos on toisaalta hyvin perinnetietoinen: taustalla häämöttää Agatha Christien dekkariklassikko Kymmenen pientä neekeripoikaa, jonka perusasetelma on tyylitelty uskottavaksi ja nuorille sopivaksi. Juonessa on toimintaa ja kauhunhetkiä ja lopussa vielä todellinen yllätyskäänne.

Lisätietoja antavat:

Kouvolan dekkaripäivät, kirjastonhoitaja Maritta Naumanen p. 0400 934351

Raadin puheenjohtaja, kirjailija Tuula Korolainen p. 040 5439348

Kustannusosakeyhtiö Tammi, kustannustoimittaja Anna Warras p. 040 7334854