1 Mar 2007

Seppo Jokinen, Sana sanaa vastaan (Karisto 2005)

Julkaissut Ritva Sorvali

Taistelu leivästä ja kulttuurimiljööstä

Seppo Jokisen dekkarissa Sana sanaa vastaan käsitellään ainakin kahta täysin erillistä asiaa. Kirjan alussa löydetään 80-vuotias nainen kotoaan kuolleena ja tämän kädestä kirjelappu, jonka mukaan nainen on yli 30 vuotta sitten todistanut veljesmurhaa. Niinpä ryhdytään tutkimaan tapahtumia 30 vuoden takaa.

Samanaikaisesti nyky-Tampereen kaduilla taistellaan vanhan talon puolesta. Mielenosoittajat leiriytyvät puolustettavan talon viereen, rupeavat nälkälakkoon ja pyrkivät kaikin tavoin herättämään huomiota. Talo sijaitsee aivan poliisilaitoksen tuntumassa, joten keskustelu aaltoilee myös poliisiasemalla.

Kiistanalaisen talon pihasta löytyy kuollut mies. Komisario Koskinen käy puhuttamassa kaupungin kaavoitusasiantuntijaa ja lähiarkkitehtitoimiston väkeä. Arvoitukseksi jää, miten paljon rahaa liikkuu kulissien takana eri tahojen voiteluun. Kuka maksaa kenenkin hiihtolomat saadakseen kunnan urakan, kuka avittaa milläkin hinnalla ketäkin.

Näitä asioita vain väläytellään tässä kirjassa, vaikka tonttikeinottelu on muuten hyvin yleinen nykydekkarien teema. Asemakaavojen, suojelutalojen ja kerrosneliömetrien ympärillä käydään kovaa kisaa. Käydäänkö niin kovaa, että henki menee? Tampereella käydään, ainakin Jokisen dekkarin mukaan.

Mutta mitä on tapahtunut yli 30 vuotta sitten? Silloinkin on taisteltu, on taisteltu palkoista ja työoloista. Silloinkin yksi eri mieltä ollut on kuollut. Löytyykö yhteiskunnallisesta taistelusta yhdistävä tekijä kirjan aiheille? Kertooko Jokinen, että 1970-luvulla taisteltiin leivästä, nyt taistellaan ympäristöstä, kulttuurimaisemasta, historiasta?

Mielenkiintoista oli mielipiteiden muutos talokiistassa. Aluksi kukaan ei näyttänyt olevan suojeltavasta talosta kiinnostunut, mutta asian edetessä, yhä useampi alkoi olla sitä mieltä, että talo täytyy ehdottomasti suojella. Kun asia tulee tutuksi, siitä kiinnostuu. Julkisuudella on suuri vaikutus tällaisissa asioissa.

Seppo Jokisen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

julkaistu Kaupunkilehti Seiskassa

Ritvan dekkariarvostelut: