13 Jou 2007

Ilkka Remes, 6/12 (WSOY 2006)

Julkaissut Ritva Sorvali

Itsenäisyysjuhlien hurja päätös

Viimeisimmässä kirjassaan Ilkka Remes päästää terrorismin Suomen maaperälle ja kaikkein pyhimpään, itsenäisyyspäivän juhlaan. Kun Suomen kerma juhlii presidentinlinnassa, piirittävät serbiterroristit linnan ja ottavat pääjoukon panttivangeiksi. Terroristit haluavat rahaa sekä vapauttaa Suomessa vankilatuomiotaan kärsivän iäkkään serbieverstin.

Remes on punonut taas monimutkaisen juonen, jonka käänteitä ratkotaan eri puolilla Eurooppaa. Remeksen vakiotutkija Antti Korpi tulee apuun Brysselistä samoin Johanna Vahtera keskusrikospoliisista. Lentokoneella lennetään eri suuntiin, kännykällä hoidetaan rahalähetyksiä, tietokonekin hoitaa jotain operaatiota.

Ilmeisesti kirjassa eletään jossain lähitulevaisuudessa. Miespresidentti joutuu tietenkin terroristien panttivangiksi. Suomen suhde Venäjään on ristiriitainen, niinpä valtion johto ei tiedä, mikä on Venäjän rooli terroristi-iskussa. Onko sillä jotain roolia?

Tässä kirjassa kiinnostavin henkilö on oikeastaan presidentti. Häneen kilpistyy tilanteen ydin. Miten hän reagoi terroristien vaatimuksiin? Mikä on viisautta tuossa tilanteessa? Miten kauan vaatimuksiin pitää suostua? Mikä on viisautta milloinkin Suomen kannalta ja mikä panttivankien pelastumisen kannalta.

Remes kuljettaa taitavasti suuriakin ihmisjoukkoja poikkeustilanteissa. Tilanteet muuttuvat nopeasti, joten päätöksiä joudutaan tekemään tilanteen mukaan saamatta niihin aina ylemmän päällikön vahvistusta. Virkaportaan ohittaminen ärsyttää tiettyjä esimiehiä, mutta kurinpitotoimet onneksi unohtuvat tapahtumien melskeessä. Hyvä tarkoitus pyhittää keinot.

6/12 on pelottava kirja. Suomen kannalta on tietenkin toivottavaa, että siinä kuvatut tapahtumat eivät kuitenkaan oikeasti toteudu.

Ilkka Remeksen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

julkaistu Kaupunkilehti Seiskassa

 

Ritvan dekkariarvostelut: