Donna, Leon, Kuolema väärissä vaatteissa. Otava 1998

Kuolema väärissä vaatteissa kertoo venetsialaisesta asuntokeinottelusta. Jotkut hyväkkäät ovat keksineet, että he voivat muka hyväntekeväisyystarkoituksissa vuokrata asuntoja pienellä rahalla heikossa asemassa oleville ja kiskoa näiltä onnettomilta moninkertaisen vuokran pimeästi.

Kun joku moraalin omaava virkamies keksii tämän keinottelun, hänen päivänsä ovat luetut. Sen lisäksi että hänet murhataan, hänen maineensa pilataan pukemalla hänen ruumiinsa naisenvaatteisiin ja viemällä se huonomaineiselle kujalle. Tästä nimi Kuolema väärissä vaatteissa.

Brunetti kumppaneineen on melko pian oikeilla jäljillä huomatessaan, että murhatapa on lavastettu. Asuntokeinottelukin on hoidettu niin ovelasti, että vuokralaisilla on itselläänkin jotain pimitettävää, he eivät mielellään puhu asioistaan poliisille. He ovat joko erityyppisiä prostituoituja tai liikkuvat muuten hieman kaltevalla pinnalla.

Tässäkin kirjassa Brunetti joutuu kuulemaan, että asialle ei voi mitään. Esimies Patta on tällä kertaa pitkälti Brunettin kanssa samaa mieltä, mutta toistaa lausetta: Asialle ei voi mitään. Kun tarpeeksi ylös mennään yhteiskunnan rattailla, ihmiset ovat ikään kuin koskemattomia. Tuomioistuimetkaan eivät kuuntele heitä koskevia syytöksiä.

Tarvitaan todella rohkeita todistajia, jotka uskaltavat panna tavallaan päänsä pölkylle ja tulla oikeuteen todistamaan näitä maan valtiaita vastaan. Sillä voi käydä niin, että todistajan elinkaari tuon todistuksen jälkeen huomattavasti lyhenee.

Ritvan dekkariarvostelut: