Donna Leon,Kuolema tekee tiliä. Otava 2000

Kuolema tekee tiliä kertoo seksikaupasta, joka välittää sekä naisia että dokumenttivideoita. Molempia hyödykkeitä tuodaan Itä-Euroopasta salaa rekkojen konteissa muun tavaran välissä. Kyseessä on kova bisness, sillä jo yhden naisen työpanos suorastaan rikastuttaa omistajansa ennemmin tai myöhemmin.

Videoita puolestaan voi kopioida ja myydä edelleen vaikka millä mitalla. Häkellyttävältä tuntuu se, että asiakkaille ei tunnu enää riittävän naintivideo vaan videolla pitää ihan oikeasti myös tappaa kohdehenkilö. Näitä rikoksia venetsialainen komisario Guido Brunetti joutuu selvittämään.

Rikoksia selvitellään tutkimalla epäiltyjen rahansiirtoja tiettyinä aikoina. Kirjan nimi Kuolema tekee tiliä, on erinomaisesti valittu. Kuolemalla todella rahastetaan tässä kirjassa. Lisäksi kyseessä on niin iso liiketoiminta ja niin suuret edut kyseessä, että asianosaiset eivät kaihda mitään saadakseen etunsa turvattua.

Suorastaan pieneltä edunvalvonnalta tuntuu se, että laboratorioiden tutkimustuloksia väärennellään, ihmisiä lahjotaan tai uhkaillaan pysymään hiljaa. Jotkut uskalikot ottavat kuitenkin riskin ja kertovat tietonsa.

Kuolema tekee tiliä on ovela dekkari. Poliisit tutkivat juttua, saavat paljon selvillekin, mutta eivät saa näyttöjä. Joten heillä tuntuu olevan seinä vastassa joka suunnalla, ja ainoastaan turhautuminen edessä. Mutta kun lukija jättää kirjan kädestään, hän on kuitenkin kohtalaisen tyytyväinen. Paha sai sittenkin palkkansa.

Ritvan dekkariarvostelut: