13 Tou 2008

Mauri Sariolan syntymästä 75 vuotta

Julkaissut Ritva Sorvali

Mauri Sariolan syntymästä 75 vuotta

Suomalainen rikoskirjailija Mauri Sariola eli vuosina 1924-1985. Hän ehti elämänsä aikana kirjoittaa yli 80 romaania ja näiden lisäksi runsaasti jatkokertomuksia, jännitysnovelleja, matkakertomuksia ja muita lehtijuttuja eri lehtiin. Sariolan kirjoja on käännetty lukuisille eri kielille ja niitä on julkaistu parissakymmenessä maassa. Torstaina 25.11.1999 tuli kirjailijan syntymästä kuluneeksi 75 vuotta.

Ensimmäisen romaaninsa Laukausten hinta Sariola julkaisi vuonna 1956 ja viimeiseksi jäi vuonna 1985 julkaistu Nuoruuden komentosillalta. Siis noin kolmenkymmenen vuoden aikana yli 80 kirjaa, joten Sariolalta on ilmestynyt vuoden aikana useita kirjoja. Ja niinpä hän onkin kuuluisa juuri tuotteliaisuudestaan.

Susikoski virittää ansan

Mauri Sariolan kirjojen tunnetuin henkilö on komisario Olavi Susikoski. Tämä suomalainen poliisi tutkii rikoksia sekä suomalaisella maaseudulla että kaupungeissa. Sariola ei tiettävästi itse toiminut poliisina, mutta hänellä oli Helsingin poliisissa tavallaan Susikosken esikuva, komisario Martti Salander.
Toimiessaan Helsingin Sanomien rikostoimittajana Sariola tutustui komisario Salanderiin, joka sittemmin monella tavalla perehdytti Sariolaa poliisin työn saloihin.

En tiedä kuinka monessa rikoskirjassa Susikoski on sankarina, mutta hyvin monessa hänen nimensä esiintyy jo kirjan nimessä. Susikoski-kirjoja ovat mm. Susikoski ottaa omansa, Sumua Susikosken yllä, Minä Olavi Susikoski,
Susikosken vaikein juttu, Susikosken elämän kevät, Susikosken ajojahti jne.
Voisi kuvitella, että Olavi Susikoski on yksi kuuluisimpia sodan käyneen miessukupolven edustajia Suomen kirjallisuudessa.

Mauri Sariola -seura vaalii kirjailijan muistoa

Helsingissä perustettiin vuonna 1995 Mauri Sariola -seura ry. Jo parin vuoden päästä seurassa oli 150 jäsentä. Seura pyrkii tekemään tunnetuksi Mauri Sariolan tuotantoa, keräämään Mauri Sariolan elämään liittyvää tietoa, auttamaan jäseniä kartuttamaan kokoelmiaan, edistämään Mauri Sariolaan liittyvää kirjoittamis- ja tutkimustyötä.

Mauri Sariola -seura on aktiivisesti osallistunut mm. Kouvolassa jo kolmena vuonna järjestettyihin dekkaripäiviin. Seuran antamien vihjeiden perusteella on päiville saatu luennoitsija kertomaan jostain Sariolan tuotannon osasta. Toivottavasti tämä perinne jatkuu ensi kesänäkin.

Kirjailijan syntymän 75-vuotispäiviä seura juhlii kirjailijan syntymäkunnassa Hattulassa tänään lauantaina 27.11.1999.

 Ritva Sorvali