13 Tou 2008

Vexi Korhonen, Kuoleman kuva. Gummerus 2004

Turkulainen poliisi komentaa Tampereella

Vexi Korhosen salapoliisi Pekka Salo saa ihmeellisen avunpyynnön entiseltä työkaveriltaan konstaapeli Karri Pollarilta. Pollari on pidätettynä humalassa ajamisesta ja huumeiden hallussapidosta. Vaikka Pollari ei ole suinkaan ollut Salon kanssa hyvissä väleissä, kaikkea muuta, niin Salo suostuu avunpyyntöön.

Kun tamperelainen poliisi on pidätettynä, niin tamperelaiset poliisit eivät voi tutkia juttua, vaan hätiin kutsutaan Turun poliisi. Sieltä lähetetään Nuutinen, joka päättää oitis, että Pollari on syyllinen paitsi huumeiden hallussa pitämiseen ja humalassa ajamiseen myös pariin kuolemantapaukseen, jotka piakkoin paljastuvat.

Nuutinen on varma asiastaan ja etsii näyttöjä vain todistaakseen teoriansa. Nuutinen on varma myös siitä, että Salo on auttanut Pollaria näissä pahoissa töissä. Niinpä Nuutinen pidätyttää Salon ja heitättää tämän putkaan. Siellä sopii entisen poliisinkin pohtia, mitä on tullut tehtyä.

Ilmeisesti Vexi Korhonen haluaa osoittaa kirjallaan ainakin sen, miten tyhmiä poliiseja Turussa on. Näihin verrattuna tamperelaiset ovat älynjättiläisiä. Kaiken kaikkiaan poliisien välinen kärhämöinti on kiinnostavaa luettavaa. Kiinnostavaa on myös salapoliisi Salon kulkureittien varrella näkyvä Tampereen kaupungin kuvaus.

Mutta minä tipahdin kyydistä, kun lähdettiin Saksan autobaanoille. Koko peräkkäinajon osuus tuntui tylsältä ja turhalta. Tämä jakso kestää kirjan lopulla noin 70 sivua, ja olisin senkin ajan pysytellyt mieluummin Tampereella. Mutta jos joku pitää moottoripyörälläajosta suorilla Saksan teillä, niin ehkä sekin jakso on hänelle hyvinkin kiinnostavaa luettavaa.

Kännykät ovat päivän sana tässäkin kirjassa. Kännyköiden avulla varjostetaan milloin mitäkin ja ketäkin. Ja kun kännykkä kiinnitetään jonkun autoon tai muuhun välineeseen, niin tuo henkilö ilmoittaa poliisille olinpaikkansa kiltisti, aina kun poliisi sen vain haluaa tietää. Joten teletunnistintiedot ja paikannukset kännykän avulla ovat poliisitutkinnan tätä päivää myös Korhosen kirjoissa.

Ritvan dekkariarvostelut: