Donna Leonin poliisi Brunetti Pattan alaisena

Brunetti Pattan alaisena

Donna Leonin dekkareissa törmää tämän tästä apulaispoliisipäällikkö Pattan ja komisario Brunettin väliseen dialogiin. Patta yleensä kutsuu alaisensa Brunettin puhutteluun.

 

Pattan johtamistaito tulee ilmeisesti suoraan armeijasta. Ainakin Patta on nöyrimmistä nöyrin ylöspäin ja ärhentelee ja komentaa alaspäin. Pattan kanssa ei voi kuvitellakaan keskustelevansa.

 

Yleensä Patta kutsuu Brunettin puheilleen silloin, kun joku arvohenkilö on ottanut yhteyttä. Rikos on tapahtunut niin sanotuissa paremmissa piireissä, joita Pattan mukaan pitää aina käsitellä silkkihansikkain. Jos poliisi on mennyt noin vain kuulustelemaan näitä parempia ihmisiä, Pattalle soitetaan. Patta ripittää Brunettia.    

 

Yleensä Brunetti aina myöntää, että Patta on oikeassa. Tämä on taktiikkaa. Toinen taktiikan muoto on kysyä neuvoa esimieheltä. Niinpä Brunetti nöyrästi kysyy Pattalta, että miten näiden arvohenkilöiden kanssa sitten pitää menetellä?

 

Kun Pattalla ei tietenkään ole tähän neuvoa, Brunetti ehdottaa jotakuta toista menemään näiden luokse. Siihen Patta ei tietenkään suostu, sillä vaikka hän aina läksyttää Brunettia, hän tietää että tämä on ainoa, jonka arvohenkilöiden luo voi ylipäätään lähettää. 

 

Pattan ongelma on juuri se, että Brunetti on monella tavalla niin paljon hänen yläpuolellaan. Tätä Patta ei voi antaa anteeksi, ja niinpä hänen pitää osoittaa johtajuuttaan joka käänteessä.

 

Pattan suosikkeihin kuuluu mainita keitä arvohenkilöitä hän tuntee ja keiden kanssa käy lounailla. Kun joku harmistunut arvohenkilö soittaa, Patta mielellään sanoo alaisilleen, että hänelle soitti presidentin sukulainen tai pormesterin veli tai vähintäänkin kaupunginvaltuutettu.

 

Jos jokin tutkimus menee hyvin, Patta kehuu itseään ja omaa poliisiaan. Jos tutkimus viivästyy tai epäonnistuu, poliisit ovat Brunettin joukkoa. Patta ottaa mielellään muiden tekemisiä omiin nimiinsä ja puhuu julkisuudessa kuinka hän on selvittänyt tämän asian.

 

Kaikkein eniten Patta pelkää kielteistä julkisuutta. Niinpä vain Brunettin vihjauskin siitä, että uhrin jokin sukulainen on töissä jossain lehdessä tai lehdistö on kiinnostunut siitä ja siitä suvun jäsenestä, antaa Brunettille valtit käsiin. Juttua saakin tutkia.

 

Patta toimii kuin diktaattori. Hän voi omavaltaisesti lopettaa jonkin tutkinnan tai siirtää sen pois Brunettilta. Brunetti voi vedota julkisuuteen tai teeskennellä, että ei ole ollenkaan kiinnostunut koko jutusta. Tuolloin Patta voi komentaa hänet tutkimaan sitä.

 

Patta haluaa nimenomaan komentaa ja määrätä. Se on hänen johtajuuttaan.

 

Monesti Brunetti johdattelee keskustelua Pattan mieleiseen suuntaan, väheksyy niitä ihmisiä joita tietää Pattan väheksyvän ja kiertäen ja kaartaen saa lopulta Pattalta mieleisensä päätöksen. Täytyy olla todellinen diplomaatti saadakseen edes jotenkuten toimia Pattan alaisena.

 

Pattalle on myös tyypillistä, että hän uskoo juoruja ja huhuja tarkentamatta niitä. Niinpä Brunetti saa monesti asiat menemään haluamaansa suuntaan tarkentavilla kysymyksillä, mistä kyseinen tieto on saatu, keneltä, milloin? Kun Patta ei pysty näihin vastaamaan, asiaa on pakko tutkia.

 

Patta esittää johtajaa. Hän on ollut johtajaseminaareissa ja omaksunut johtajien ulkoisia elkeitä, joita hän Brunettille väläyttelee. Samoin hän on oppinut noissa seminaareissa hienoja sanontoja, kuten sanan viestittää. Tätä hän nyt viljelee.

 

Patta on vain lukevinaan asiakirjoja, mutta tosiasiassa hän vain selailee niitä. Joskus harvoin Brunetti suorastaan hätkähtää, kun hän huomaa Pattan lukeneen jonkin asiakirjan.

 

Patta ottaa surutta toisten onnistuneet työt omikseen, vaikka ei olisi pannut rikkaa ristiin ja vaikka olisi suorastaan yrittänyt estää kyseistä tutkimusta.

 

Patta on aivan mainio itsensä kehuja. Jos johonkin televisiohaastatteluun tai muuhun julkisuusmyllyyn pyydetään poliisin lausuntoa, Patta ehdottaa heti itseään sen antajaksi, vaikka ei kenttätyötä teekään eikä varsinaisesti tiedä juuri mitään kyseisestä asiasta.

 

Jos johonkin ulkomailla tapahtuvaan koulutukseen tulee Brunettille kutsu, Patta menee sinne vaimoineen mieluummin kuin lähettää Brunettin. Mutta hän vaatii siihen Brunettin suostumuksen vetoamalla tämän keskeneräisiin tutkimuksiin ja saa näin Brunettilta tavallaan suostumuksen. Pattalla itsellään ei koskaan ole mitään kesken.

 

Kun Pattan poika jää kiinni huumeiden hallussapidosta, joutuu Patta pyytämään Brunettilta apua. Aluksi tämä onkin mukana Pattan huolessa, mutta kun käy ilmi, että Patta pyrkii asemaansa vedoten kieltämään koko selkkauksen, Brunetti viilenee.

 

Toisen kerran Patta joutuu pyytämään alaiseltaan apua, kun hänen vaimonsa lähtee epämääräisen onnenonkijan matkaan. Tuon episodin aikana Patta suorastaan laihtuu ja kutistuu kaikin puolin.

 

Patta on keski-ikäinen mies, mutta edelleen komea ja pukeutuu hyvin: hän näytti niin erinomaisen soveliaalta vastuulliseen johtavaan asemaansa, että hänen ylenemisensä virkauralla oli selvästikin seurausta luonnonlaista.

 

Vaikka Patta on ärhentelevä diktaattori, hänen paras puolensa on se, että häntä ei juuri näe työpaikalla. Hän lounastaa milloin kenenkin merkkihenkilön seurassa, on jossain kokouksessa tai koulutuksessa tai muuten vain poissa. Joten hän ei pysty täysin lamaannuttamaan tutkimuksia.         

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: