22 Kes 2008

Seppo Jokinen, Koskinen ja taikashow. Karisto 1999. Pokkari 2006

Julkaissut Ritva Sorvali

Mikä ajaa taikashown avustajia itsemurhaan?

Taikashowssa Tampereen poliisiasemalla eletään säästötunnelmissa; jokaisen pitäisi hankkiutua vapaaehtoiselle palkattomalle lomalle. Koskinen lähtee ensimmäisenä ja lomailee Ruotsin-risteilyllä. Risteilyllä esitetään taikashowta, jonka avustajan itsemurhasta Koskinen on kiinnostunut. Raija-vaimo äksyilee kotona, joten risteilylle lähtöön on monta syytä.

Samanaikaisesti rikosylikonstaapeli Pekki tutkii ensisuojan asukin murhaa, jonka takaa paljastuu tunnettu tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja eläinlääkäri. Pekin tutkima tapaus on oikeastaan huomattavasti kiinnostavampi kuin Koskisen risteilyjuttu. Pekin suorasukainen tapa puhua asiat halki vie kerrontaa reippaasti eteenpäin.

Suurin osa kirjan tapahtumista pyörii kuitenkin risteilyllä ja taikashown ympärillä. Loppujen lopuksi taustalta paljastuva kuvio menee melko kauas keskushenkilöistä, joten loppuratkaisu ei ole niin kiinnostava kuin jos se tulisi lähelle. Tässä kirjassa lukija ei nimittäin tiedä, ketkä ovat taikashown avustajien itsemurhahankkeiden takana.

Se että Koskinen lähtee suurimmaksi osaksi pois Tampereen poliisiasemalta, ei tunnu hyvältä ratkaisulta. Tampereen poliisijoukkiossa on aivan oma huumorinsa ja toinen toisensa nälvimistapansa, jossa lukija haluaa ehdottomasti olla mukana. Kirja menettää paljon, jos toisilleen naljaileva poliisiporukka on siitä pois.

Risteilyllä tapahtuu kummia ja Turun poliisi kutsutaan hätiin. Turkulaisilla on omat kuvionsa ja puhetapansa, jonka Jokinen on hyvin istuttanut kirjansa sivuille. Mutta tamperelaisiin nääs-poliiseihin tottunut korva iloitsee, kun Pekki innoissaan pääsee kirjan lopussa kertomaan kaupunginvaltuutetun kopitustaan ja Hulluun hevoseen lähtemistään.

Mielestäni tämän kirjan kiinnostavin poliisi oli Pekki.

Ritvan dekkariarvostelut: