Marko Kilpi, Kadotetut. Gummerus 2009.

Marko Kilpi kirjoittaa vihanuorista
Marko Kilpi, Kadotetut. Gummerus 2009.
 

Marko Kilpi pohtii kirjassaan todella tärkeitä asioita; Pitääkö meidän pelätä lapsiamme? Tämäkö on hinta elintasostamme, että emme voi mennä turvallisin mielin markettiin, kouluun, kadulle? Mitä on tehtävä, jotta voisimme luottaa lapsiimme, tulevaisuuteemme? 
 

Kirjan aiheet kuten poikien hyväksikäyttö, nuorten ihmisten katoamiset, pääpoliisi Olli Revon kariutuva avioliitto ja Tomin menestyvä perhe, jossa ainoalle pojalle ei ole aikaa, ovat kaikki ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita. Myös kaikki mitä Marko Kilpi kertoo poliisintyöstä, on uskottavaa. Hän tietää mistä puhuu. Mutta jos kirjailija olisi jättänyt yhteiskunnallisen analyysin vähemmälle, kirja olisi lyhyempi, vetävämpi ja todennäköisesti vielä vaikuttavampi.
 

Tärkeä rooli tässä kirjassa on poliisikokelas Heikillä. Kirjan pääpoliisin Ollin mukaan Heikki haluaa poliisiksi, koska haluaa hallita ihmisiä, alistaa ja nöyryyttää näitä. Ollin mielestä tämä ei ole hyväksyttävä syy ryhtyä poliisiksi. Heikkiä kuvataan toiminnankin kautta, mutta jonkin verran kirjassa on myös pohdintaa siitä, millaisilla perusteilla poliisiksi hakeudutaan ja pystytäänkö hakijoista jo alkuvaiheessa karsimaan vallanhimon innoittamina alalle aikovat.
 

Heikin rooli on kirjassa tärkeä myös sen takia, että hän rinnastuu kirjan tekijään, jonka taustaa ei kuvata. Sen sijaan kuvataan Heikin tausta ja nuoren Tomin tausta. Heikki on lähtöisin kohtalaisen ankeista ja tunnekylmistä oloista ja joutunut nuoresta lähtien pärjäämään omillaan. Tomi on hyvin toimeentulevan yläluokan ainoa lapsi, jolle on annettu kaikkea muuta paitsi vanhempien aikaa. Näin ollen Tomikin on joutunut pärjäämään yksin. Molemmat pojat ovat kasvaneet kieroon, heistä on tullut ihmiskunnan vihaajia. 
 

Marko Kilpi voitti vuonna 2008 johtolankapalkinnon kirjallaan Jäätyneitä ruusuja. Jäätyneitä ruusuja on 230-sivuinen kirja. Kadotut on 396-sivuinen.  Sivumäärän kasvu ei välttämättä aina ole etu, vaikka uuden kirjan aihe onkin tulenpalavan tärkeä. Kilpi kysyy aivan oikeasti mitä meidän lapsistamme tulee? Ovatko he kadotettu sukupolvi? Aiheidensa ansiosta Kadotetut on hyvä kirja.

Ritva Sorvali  

Ritvan dekkariarvostelut: