Saara Kesävuori voitti Kouvolan dekkarikisan

Saara Kesävuori voitti Kouvolan dekkarikisan

Kouvolan dekkarinovellikilpailuun Murhattu mieli tuli 235 novellia. 
Perjantaina 11.6. Kouvolan Dekkaripäivillä kilpailun päätuomari, 
tutkimusprofessori Hannu Lauerma julkisti kilpailun voittajat. 
 

Ensimmäisen palkinnon (1000 euroa) voitti novellillaan Syntymäpäivän 
jälkeen Saara Kesävuori Tampereelta, toisen (500 euroa) novellillaan 
Silloin pelkäsin todella Anneli Poukka Merimaskusta ja kolmannen (300 
euroa) novellillaan Kapteeni Koukun tunkit Markku Kangasniemi 
Kauhavalta.

Dekkaripäivillä julkaistiin kilpailun parhaista novelleista tehty 
novellikokoelma Murhattu mieli. Kirjan hinta on 10 euroa ja sitä voi tilata osoitteella: kirjasto@kouvola.fi, Samalla avattiin uusi novellikilpailu, jonka teema on Rikos ja rangaistus. Kilpailu päättyy 31.12.2010. 

 

Kommentit

Lukaisin kilpailun antologiakirjan.
Lauerman ammatin tuntien tajuaa tyhmempikin, miksi hän valitsi voittajaksi voittaneen novellin.
Samaan asiaan liittyy se, että tietääkseni on kyse DEKKARInovellikilpailusta. Murto-osa novelleista oli dekkarinovelleja eli hieman linjausta, kiitos!

Lyhyt dekkarin määritelmä: jännitysromaani, jonka keskeisenä osana on rikos ja sen selvittäminen.
Kilpakirjoituksia karsiessa pitäisi oikeasti poistaa ne, jotka eivät täytä dekkarin määritelmää. Itsekin otin osaa tähän kilpailuun. Pärjäsin palautteen saatuani melko kivasti, en kuitenkaan julkaisuun asti, mutta ei paljoa puuttunut. Itse olen nyt jälkeen päin huomannut, että ei kirjoitukseni kyllä mikään dekkari edes ollut ja olen laittanutkin sen eteen päin toiseen kilpailuun.

Kiitos dekkarikilpailukommenteista!

Kirjoituskilpailun voittajien valinnasta syntyy yleensä aina keskustelua. Hyvä niin. Makuja on monenlaisia ja saa ollakin.

Mitä tulee käsitteeseen dekkarinovelli, siitä voi esimerkiksi tälle palstalle kirjoittaa määritelmiään. Jopa itse dekkarin (romaani) lajityypin määrittelystä ollaan montaa mieltä. Oletan että dekkarinovelli on lajityyppinä vielä epämääräisempi.

Me Kouvolassa käsitämme dekkarinovellin laajasti. Se on kertomus, jossa tapahtuu rikos, suunnitellaan, pelätään tai tutkitaan rikosta, kertomus jossa päähenkilö on tietyssä jännittävässä pinteessä mielellään koko novellin ajan. 

Ritva

 

Hei!

Edellisvuonna kysyin palautetilaisuudessa, mikä on (esi)raadin mielestä rikos. Silloin sain vastaukseksi, että kyllä siinä pitää olla murha, tappo, surma tms. Tämä olisi ehkä aika tärkeää linjata vastaisen varalle, ettei se aina vaihtelisi.

Toinen harmittava seikka oli mielestäni se, että kisan voitti ammattikirjailija. Aika moni hyvistäkin kirjoittajista on amatöörejä, eikä oikein tunnu "reilulta" että kisan voittaa ammattilainen.

Nimim. Selkeät säännöt, kun kisa on paisunut

Tappo, surma vai mikä?

Hyvä kysymys, että minkä tasoinen rikos riittää dekkarinovelliin? Riippunee jonkin verran kilpailun teemastakin. Kun meillä nyt oli teemana murhattu mieli, rikosten skaala laajeni vielä entisestään. Tällä kertaa riittii toisen henkinen nujertaminen, vaikka hyvin monessa novellissa tapahtui paljon muutakin.

Kilpailun rajaaminen ammattilaisilta on myös hyvä kysymys. Varsinaiset dekkariammattilaiset ovat tosin pysytelleet visusti näiden kilpailujen ulkopuolella ilman rajaustakin - he ovat tiedostaneet sen, että kilpailut on tarkoitettu nimenomaan ponnahduslaudaksi nouseville tähdille.  

Rajaaminen on hankala toteuttaa. Meillä on omakustannekirjailijoita, muiden kirjallisuudenlajien kirjailijoita, menestyneitä ja vähemmän menestyneitä kirjailijoita. Mihin raja pitäisi vetää? 

Ritva

 

Minä ainakin rajaisin pois ammattikirjailijat ts. kirjoittajat, jotka ovat julkaisseet ei-omakustanteisia kirjoja, tämä ei tarkoita antologiassa mukana olleita. Tällaisen rajauksen ei luulisi olevan mahdoton toteuttaa.

Tuo murha/tappo/surma-jaottelu menisi ehkä niin, että kun kyseessä on dekkari, vaaditaan todella hengenmeo, muutenhan olisi kyse jännityskirjallisuudesta, johon ei vaadita paikalle poliisia (detective).

Nimim. ehdottelija

Rikos- ja dekkarikirjallisuuden historiaa on koitettu koostaa Wikipediaan. Myös genren määrittelyä on sivulla. http://fi.wikipedia.org/wiki/Rikoskirjallisuus

Dekkari-sanan määrittely: http://fi.wiktionary.org/wiki/dekkari

Tiivistetty esitys genren lajityypeistä ja historiasta: http://www.kookas.fi/articles/read/5297

Jälkimmäinen esitys tiivistää lajityypin lauseeseen: "Tälle kirjallisuudenlajille ainoa kaikki alalajit yhdistävä piirre on se, että teoksessa tapahtuu rikoksia, joita joku selvittää."

 

 

 

 

Kiitos Chris lajityyppivinkeistä. Kuten noista infoista näkee, lajityyppejä löytyy ja todella yksinkertaista kaikenkattavaa dekkarin määritelmää on vaikea luoda. Kun meidän kilpailussamme kaiken lisäksi on kyseessä dekkarinovelli, eli lyhyt kirjallisuuden laji, nähdäkseni aiheen käsittelyn vapaus vain laajenee.

Murha on iso rikos, sen uskottava käsitteleminen 20 sivun novellissa vaatii todella monenlaista rajaamista. Kaikkea ei kannata yrittääkään kertoa.Niinpä olemme hyväksyneet mukaan myös pienemmät rikokset, jos nyt esimerkiksi ihmisen mielen murhaamista voi edes pitää pienenä rikoksena.

Varmaan me koko ajan esimerkiksi näillä kilpailuilla haemme dekkarinovellin lajityypin rajoja ja pikku hiljaa se alkaa itsekullekin kirkastua. 

Ritva

 

Mielenkiintoista keskustelua. Mikä siis on rikos? Määritelläänkö rikos rikoslain mukaan? Mitä rikoslaissa ei määritellä rikokseksi, ei ole rikos. Suomen lain mukaan rikoksen suunnittelu ei ole rikos, ja melkoinen osa dekkareista taitaa käsitellä nimenomaan rikoksen suunnittelua.
Itseäni murhan tuominen tarinoiden keskiöön hieman hämmentää, koska työni kautta olen kuoleman kanssa tekemissä muutenkin. Muutama vuosi sitten dekkaripäivillä luennoinut poliisi sanoi, että oikeasti murhassa ei ole mitään viihteellistä. Lisäksi vastaan tulee pian novellien uskottavuusongelma. Suomessa tehdään noin sata henkirikosta vuodessa ja suurin osa näistä on juoppoporukoiden tappeluja.
Itse en rajaisi ammattikirjoittajia kilpailun ulkopuolelle. Mitä laadukkaampi antologia, sitä enemmän se vaatii kilpailuun osallistujia parantamaan omaa tasoaan.
Jos Saara Kesävuoren novelli osuikin lähelle tuomarin omaa ammattia, niin sehän vain kertoo sen, että voittaja oli lukenut kilpailun säännöt loppuun saakka. Eli nytkin ehkä kannattaa vilkaista, kuka on ensi vuoden kilpailun tuomari.
Ja lopuksi, tämähän on vain yksi kirjoituskilpailu muiden joukossa. Jos ei tärppää täällä, voi aina yrittää jotain toista kilpailua, sanoisin näin 30 vuoden kokemuksella. Palkintosijoja on tullut, mutta ei vieläkään sitä omaa teosta. Se on sitä kirjoittajan arkipäivää.

Minusta kilpailun pitää olla avoin kaikille. Vaikea on lähteä tekijöitä jotenkin rajaamaan. Sen sijaan esiraadissa voisi olla parikin "ammattilaista" ja nimenomaan miehiä, joka tasapainottaisi raatia.
Näissä kilpailuissahan pelin nykyhenki näkyy olevan, että valittu diktaattori saa päättää voittajat. Minusta se ei ole oikein.
Ja kaikella kunnioituksella Saara Kesävuorta kohtaan, minusta hänen novellinsa ei ollut dekkari. Sattui vaan sopivasti Lauerman työnkuvaan.

Murhattu mieli -dekkarinovellikilpailu oli jo kahdeksas Kouvolan Dekkaripäivien järjestämä kirjoituskilpailu. Kaikissa kilpailuissa voittajat on valinnut diktaattori eli joku dekkarin ammattilainen tai muilla aloilla yhteiskunnassa ansioitunut julkisuuden henkilö. Varmaan on olemassa muitakin malleja, mutta mielestämme tämä on ollut hyvä ratkaisu.

MItä tulee raateihin, niin kaikissa dekkariraadeissa on aina ollut myös muutamia miehiä, mutta naiset ovat olleet enemmistönä. Raatilaisuuteen on vaadittu tiettyä intomieltä, harrastuneisuutta, lukuhulluutta ja sellaista elämäntilannetta, että runsaaseen lukemiseen on ollut mahdollisuus. Raatilaisille ei ole koskaan maksettu mitään, vaan kaikki ovat lukeneet lukemisensa omalla ajallaan. Tämä tilanne varmaan rajoittaa ainakin ammattilaisten mukaan saamista.

Täytyy vain toivoa, että me Kouvolassa pikku hiljaa runsaan lukemisen myötä ammattilaistumme yhä paremmiksi dekkarinovelliraatilaisiksi.

Ritva

 

 

Onko jossakin mahdollista nähdä tämän vuoden kilpailusta kootun antologian sisältö?

Murhattu mieli, 
Kouvolan Dekkaripäivien novellikilpailun parhaat 2010
 

Sisällysluettelo 
 

Ritva Sorvali, Mielen murhaaminen kostautuu  4 (sivunumero, kirjassa 313 sivua)
Hannu Lauerma, Päätuomarin perustelut   6
Anne-Maija Aalto, Veretön, lihaton   9
Jukka Behm, Harppi    17
Jukka Behm, Tulossa ollaan    29
Harri Erkki, Hissitavaraa    39
Petra Forstén, Lukitut huoneet    47
Kimmo Hyvärinen, Trio Plus    65
Antti Ihalainen, Suvivirsi    91
Markku Kangasniemi, Kapteeni Koukun tunkit  97
Saara Kesävuori, Syntymäpäivän jälkeen   111
Anne-Maria Kuopio, Uusi ystävä   125
Ari Kyyrö, Mustempi maanantai   147
Mika Kähkönen, Matkalaukku   159
Jaana Lehtiö, Kivettymä    175
Pirkko Anneli Mattila, Sinetöidyt huulet   197
Heli Määttä, Pattitilanne    207
Hannu Niemikari, Kaikki on hyvin   217
Teemu Paarlahti, Murha mielessä   235
Anneli Poukka, Silloin pelkäsin todella   247
Pekka Remes, Radanvarren karkulainen   263
Riitta Sillanpää, Valta    279
Reine Tukiainen, Käsityöpussi   287
Vesa Virtanen, Elämälle vierasta   297     

terv. Ritva  
 

Voisitteko markinoida hiukka tehokkaammin eli sitä kirjaa pitäisi saada myyntiin muuallekin kuin Kouvolan kirjastoon ja kyläkauppoihin. Tänään kyselin Helsingin isoista kirjakaupoista, ei sanonut mitään koko teos eikä löytynyt niitten tietojärjestelmistä, että olisi edes hankinnassa.

Mielestäni kilpailuun osallistumista ei pidä rajata. Tällä tavoin saadaan mukaan tasokkaampaa tekstiä - ja myös tekstiä niiden yksien ja samojen vakikirjoittajien lisäksi, jotka joka vuonna esiintyy kokoelmassa novellilla tai kahdella.

Ei tainnut tulla perille edellinen toiveeni, joten laitan uusiksi.

Laittakaa sitä kokoelmaa myyntiin muuallekin kuin Kouvolaan. Helsingin isoissa kirjakaupoissa eivät olleet muuatma päivä sitten kuulleetkaan, ei löytynyt myöskään heidän tietojärjestelmistään.

Myös kirjastoille voi tarjota.

Pidätte jostain syystä tapahtuman korostetun amatöörimäisenä ja epäkaupallisena.