Kouvolan dekkarinovellikilpailu 7, Rikos ja rangaistus/säännöt

  Kouvolan dekkarinovellikilpailu 7
- Rikos ja rangaistus -
    

     1) Kouvolan Dekkaripäivät julistaa avatuksi seitsemännen valtakunnallisen
dekkarinovellikilpailun. Kilpailu on avoin kaikille, mutta kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun vain yhdellä novellilla. Novellin tulee kuvata rikosta ja siitä saatua tai saamatta jäänyttä rangaistusta, millaista tahansa.    
   
2) Kilpailussa jaetaan kolme palkintoa:
                             I   palkinto 1000 euroa
                            II  palkinto  500  euroa
                            III palkinto  300  euroa

3) Paikallinen raati seuloo kilpailuun tulleista käsikirjoituksista noin 20 parasta, joista kilpailun päätuomari, oikeusministeri Tuija Brax, valitsee voittajat.  

4) Lähetä yksi suomenkielinen dekkarinovellisi, enintään 20 liuskaa (30 riviä tai 2000  
   merkkiä/sivu) kahtena kappaleena 31.12.2010 mennessä nimimerkillä varustettuna 
           osoitteeseen: 
Kouvolan maakuntakirjasto, ”Dekkarinovellikilpailu”,
PL 33, 45101 Kouvola.
    Laita erilliseen kirjekuoreen oma nimesi ja yhteystietosi.
    
5)  Kirjoita koneella ja tulosta A4-arkeille, yhdelle puolelle paperia. Julkaistavat   
      tekstit pyydetään keväällä myös sähköpostin liitteenä. Kilpailutöitä ei palauteta.

     7)   Kilpailun tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Kouvolan XV Dekkaripäivillä
           10.6.2011.
      
8)  Kouvolan Dekkaripäivät julkaisee parhaista novelleista kokoelman, jota myydään
      kesän 2011 dekkaripäivillä ja sittemmin ainakin Kouvolan kirjastossa.

        Lisätietoja antavat: Ritva Sorvali p. 02061 56579, 050 5331144
                                       ritva.sorvali@kouvola.fi
                          
                                             Maritta Naumanen p. 02061 58303, 050 3080351
                                             maritta.naumanen@kouvola.fi

 

Kommentit

Onko kilpailussa ikärajaa? Voiko siihen osallistua alle 18-vuotias kirjoittaja?

Ei ole ikärajaa, kaikki halukkaat voivat osallistua.

Ritva

Hyvä, kun ei oo ikärajaa. Oon ite aika reilusti alle 18 ikää, mutta kirjoituskilpailut kiinnostaa.

Vuoden 2010 kirja, Murhattu mieli, ei ole myynnissä edes nettikirjakaupoissa.
Mikä idea on järjestää tällaista kilpailua kun kirja on myynnissä vain Kouvolan kirjastossa?
Myös kertomusten taso on järkyttävän heikko, itse olen yhden lukenut melkein kokonaan. Muilta olen kuullut, että kaikki ovat yhtä ala-arvoisia.

Suomessa luetaan paljon dekkareita. Koittakaa tehdä oikeita valintoja, jotta kokoelma olisi edes joltakin osin lukemisen arvoinen.

"Myös kertomusten taso on järkyttävän heikko, itse olen yhden lukenut melkein kokonaan."

Näinhän sitä pystyy arvioimaan kaikki yli 20 kirjoitusta kätevästi :D

Täytyy siis todeta, että kertomusten taso lähenee kritiikin tasoa.

Olen kanssasi samaa mieltä, että kirja pitäisi olla nettikaupoissa myynnissä, lienee vain järjestelykysymys.
Sen sijaan, että mollaat kirjoitusten tasoa yhden lukemasi ja sen perusteella, mitä olet muilta kuullut, on kyllä ala-arvoista.
Heitäpähän tähän joku näyte itseltäsi.

Nyt täytyy varmistaa: eli siis - sinne isoon kirjekuoreen pitää laittaa sama teksti kahteen kertaan ja sitten vielä joku pienempi kirjekuori jossa on vain oma nimi ja yhteystiedot...?

Vastauskirjekuoressa pitäisi olla kilpailuun osallistuva kirjoitus kahtena kappaleena ja erillinen suljettu kirjekuori, jossa on kirjoittajan henkilötiedot, nimi, osoite, puhelinnumero ja mielellään myös sähköpostiosoite, jos sellainen on.

Tervetuloa mukaan kilpailuun!

Ritva S.   

Onko kilpailuun lähetettävän tekstin fonttikoosta ja riviväleistä mitään ohjetta? Ajattelin vain kysyä, kun riviväleillä ja kirjainkoolla saa pelattua tekstiä aika paljon pidemmäksi. Itse en ainakaan huomannut ohjeita näistä.

Säännöissä on mainittu merkkimäärä (enintään 30 riviä tai 2000 merkkiä/sivu), joten se rajaa fontin käyttöä. Lisäksi tiheä ja pienifonttinen teksti on niin vaikealukuista, että se vie pisteitä alaspäin. Yleiset raportointiohjeet voisivat ehkä tarjota hyvän lähtökohdan: tekstisivuilla rivivälinä käytetään 1.5 sekä kirjasinkokona 12pt.

 

 

Minulla ei ole tulostinta. Tulee aika kalliiksi käydä jossain tulostamassa novelli kahteen kertaan vielä. Eikö sitä voisi lähettää sähköpostitse?

...no varmaan jopa pari euroa....

Pari euroako? Ajattelin kirjoittaa kolmekymmentäsivuisen novellin. Kaksi sellaista tekee kuusikymmnentä sivua. Kirjastossamme yhden sivun tulostaminen maksaa 0,40 euroa. Eli koko juttu maksaa minulle kahden euron sijaan 24 euroa.

Dekkarinovellikilpailun säännöissä sanotaan että "Lähetä yksi suomenkielinen dekkarinovellisi, enintään 20 liuskaa (30 riviä tai 2000  merkkiä/sivu)".

Eli 30-sivuinen on jo ylipitkä. Raatilaisen kokemuksesta voin sanoa, että aina ei kannata venyttää edes tuohon 20 sivuun. 

Ritva

   

 

Sääntöjen mukaan novelli pitää lähettää kahtena paperiversiona. Toivottavasti tulostaminen onnistuu.  

Ritva Sorvali 

Täytyykö novellin otsikon olla Rikos ja rangaistus vai saako se olla jokin muu itse keksitty?

Hei kaikki kirjoittajat!

Otsikon ei missään nimessä tarvitse olla Rikos ja rangaistus. Jos joku on sellaisen  novellilleen laittanut, ei se mitään. Mutta vielä parempi jos on keksinyt jonkin muun otsikon. Jos Rikos ja rangaistus -niminen novelli valikoituu jatkoon,  pyydämme kirjoittajaa  tuossa vaiheessa keksimään novellilleen jonkin muun nimen. 

Kirjoitusaikaa on siis vielä joulukuun loppuun. Jännittäviä kirjoitushetkiä ja samalla rauhallista  joulunaikaa!

Ritva S.

raadin pj.

Kyllähän nyt pitäisi sen verran mielikuvitusta olla, että novellilleen otsikon keksii.

Riittääkö, että kuoressa on lähetyspäivän päivämäärä
31.12.2010, vai pitääkö olla jo perillä tuolloin?

Riittää päivämäärä 31.12.2010.

Ritva S.

Toivottavasti postikeskus lyö kirjekuoreen oikean päivämäärän, jos novellin laittaa postin kuljetettavaksi perjantaina 31.12., sillä kirje viipyy postissa viikonlopun yli ja se jaetaan vasta maanantaina.

En kuulu raatiin, mutta pikavastauksena: Jos työ jätetään viimeisenä jättöpäivänä postiin, voi postileiman pyytää (posti)virkailijalta.

Hei!
Montako dekkarinovellia kilpailuun osallistui?
t.Sirkka

Kilpailuun tuli 107 novellia. Paikallinen raati aloittaa luku-urakkansa tällä viikolla. Kirjaan valittavien novellien kirjoittajiin otamme yhteyttä huhtikuussa.
Kiitos kaikille osallistujille!

Hei! Montako dekkarinovellia vastaanotitte? t.Riitta

...inflaatio kilpailuun?
Olisiko aika miettiä, mistä moinen johtuu?

Kirjoittaja on aivan oikeassa. Meidän täytyy pysähtyä miettimään kilpailujen tulevaisuutta.

Olemme järjestäneet vuodesta 2000 alkaen yhteensä yhdeksän kirjoituskilpailua. Niistä seitsemän on ollut dekkarinovellikilpailuja, yksi romaanikilpailu ja yksi nuortenromaanikilpailu.

Näihin kilpailuihin on tullut keskimäärin 100-140 kirjoitusta. Viime vuoden Murhattu mieli -kilpailu oli poikkeus. Siihen tuli 237 kirjoitusta.

Ritva

 

 

Ehkä kirjoituksia tuli vähemmän, koska aikataulua muutettiin? Vai onko dl ollut joskus aiemminkin vuoden viimeinen päivä? Esimerkiksi oma novellini julkaistiin viime antologiassa, mutta en ehtinyt kirjoittaa 31.12.2010 mennessä novellia valmiiksi muiden töiden takia.

Hienoa, että olette jaksaneet pyörittää kilpailua jo yhdeksän vuotta!

Kirjoittaja vaikuttaa useammankin viestin perusteella katkeroituneelta yrittäjältä, jonka kilpailutyö ei ole pärjännyt. Ei se sitä tarkoita, että kilpailu olisi huono, kilpailussa pärjänneet olisivat huonoja tai kilpailu pitäisi lopettaa.

...kirjoittajaa mahdat nyt tarkoittaa?

Dekkaripäivillä on toistaiseksi mahdollisuus kommentoida anonyymisti. Tällä järjestelyllä jokainen voi kommentoida vapaasti ilman sidoksia esimerkiksi työyhteisöön tai henkilöön. Normaalit keskustelun säännöt kuitenkin pätevät.

Robert Scoblen sanoja mukaillen, mikäli kommenttia ei tulisi lausuttua kyläpaikan olohuoneessa, ei sitä tulisi lausua täälläkään. Anonyymiteetin suojan johdosta ei tiettyjä kommentteja voida luotettavasti yhdistää tiettyyn samaan tekijään. Tämä asettaa suuren vastuun kommentoijalle. Tulisi aina pyrkiä kritisoimaan asioita, ei kirjoittajia. Tämä kultainen sääntö on suorastaan ehdoton.

Dekkaripäivillä on myös vaihtoehtona esiintyä omalla nimellään, jota suomessa perinteisesti pidetään sen merkkinä, että seisoo sanojensa takana. Tämäkään ei kuitenkaan oikeuta loukkaamaan muita kirjoittajia. Yhteiset pelisäännöt säilyttävät mukavan keskusteluilmapiirin kaikille osallistujille.  Anonyymisti voi edelleen lähettää myös rakentavaa kritiikkiä, eikä sitä olla Dekkaripäiviltä kitkemässä. 

Lopullinen vastuu kommenttien julkaisusta on toimituskunnalla. Haluamme kuitenkin säilyttää sanavapauden. Se asettaa meidät joskus hyvin hankalaan asemaan, koska haluamme varmistaa, että jokainen tulee kuulluksi. Koitetaan säilyttää rakentavan kritiikin ilmapiiri, jossa korkeintaan asiat riitelevät.

Tarkoitus oli huomauttaa erään keskustelijan (kirjoituksista päätellen kyseessä on sama henkilö) negatiivisuutta huokuvista teksteistä. Jos ei ole itse pärjännyt kisassa, ei se tarkoita, että koko kisa pitäisi heittää romukoppaan.

Toivottavasti kisa pidetään pystyssä, koska se on erinomainen tapa alan harrastajille mitata kykyjään. Pärjänneet tekstit ovat yleensä olleet hyvinkin laadukkaita!

Aikaisempina vuosina kilpailuun on voinut osallistua jokainen kirjoittaja usealla novellilla, nyt tänä vuonna vain yhdellä novellilla.
Kilpailu on avoin kaikille. Kilpailuun on vuosittain osallistunut ansioituneita ammattikirjoittajia, kirjailijoita, toimittajia jne, joten monet harrastaja kirjoittajat ovat jättäneet novellinsa kilpailuun lähettämättä. Siinä syitä, miksi tänä vuonna novelleja on vähemmän kilpailussa kuin edellsinä vuosina.
Toivottavasti järjestäjät jaksavat kaikesta perusteettomasta arvostelusta huolimatta jatkaa kilpailujen järjestämistä.

Kirjoittajat ovat aivan oikeassa siinä, että aikaistus koitui nyt monen kohtaloksi. Aikaistukseen päädyttiin raatilaisten ehtimisen ja jaksamisen takia. Viime keväänä aikataulu oli liian tiukka.Se että nyt sai osallistua vain yhdellä novellilla ei ehkä paljon vaikuttanut. Useimmat ovat aikaisemminkin osallistuneet vain yhdellä.

Uskoisin että viime vuoden teema "Murhattu mieli" tuli niin lähelle monia kirjoittajia, että siitä oli ihan pakko kirjoittaa. Kukapa ei olisi jossain elämänsä vaiheessa kokenut mieltään murhatuksi. Tämän vuoden teema on todennäköisesti hankalampi eikä siitä välttämättä ole niin monilla omia kokemuksia. Joten nyt saldo lähenteli kilpailumme normaalia novellimäärää.

Mietimme kilpailuasiaa kesään mennessä. Katsotaan miten raatilaiset ja muu porukka jaksavat.

Ritva    

Tuskinpa tuo aikaistus on asiaan vaikuttanut, onhan siinä ollut puoli vuotta aikaa.
Sen sijaan teema oli mielestäni hieman pliisu, kattaa ikäänkuin kaiken. Voisi jatkossa olla täsmällisempi ja rajaavampi, kuten esim. Rikos rautateillä ja Murhattu mieli olivat.

Aikaistus taisi kyllä vaikuttaa sen verran, että jos tarina oli vielä pahasti kesken, ei sitä joulukiireissäkään ehtinyt valmiiksi saada. Edellisinä vuosina tammikuun härkäviikoilla oli hyvää aikaa viimeistellä tarinansa.
Se, miksi viime vuonna kilpailuun tuli yli 200 novellia eikä sitä normaalia sataa, saattaa johtua ihan siitäkin, onko kilpailusta kertova puffijuttu sattunut hyvään paikkaan jossain isossa sanomalehdessä.
Toinen syy saattaa olla se, että taloustaantumien aikana ihmisten kirjoitusinto selvästi nousee.
Dekkarikilpailusta on jo tullut perinne ja omanlaisensa instituutio. Se on ilmeisesti ainoa laatuaan Suomessa ja yksi sen arvo on siinä, että tavallinen kirjoittaja voi yritellä jännityskertomuksen kirjoittamista. Aika moni dekkarinlukija taitaa tuumata kirjoja lukiessaan, että kyllähän minäkin tuollaisen osaisin kirjoittaa. Kilpailu on hyvä syy mitata, onko näin.

Kilpailu on tärkeä tapahtuma monelle harrastajalle ja oiva mahdollisuus mitata omia kykyjään. Toivon että se se pidetään jatkossakin.
Tämän vuotinen teema on hyvä ja varsinkin dekkarigenreen sopiva. Viime vuotinen johti joitakin kirjoittajia jopa harhaan, kun "dekkariteema" unohtui ja siirryttiin ihmissuhdenovelliin.

...voihan ihmissuhdenovellikin olla dekkari ja se nimenomaan
onkin, kun sitä käytetään taitavasti.
Sen sijaan tämänvuotinen teema on mielestäni huono, liian laaja. Pitäisi olla tarkempi rajaus, mikä olisi kiinnostavampi.

Rikos ja rangaistus on erittäin selkeä rajaus. Vain näiden laatua ei ole määritelty - ja mikäs sen parempaa kuin vapaus kirjoittaa mitä haluaa: rikostyyppejä on lukemattomia ja rangaistuksia vielä enemmän. (Jos asiaa siis katsoo tältä kannalta: näkökantojakin on useita.)

Ainoa asia, joka harmittaa on, etten itse ehtinyt aikaistuneen deadlinen takia mukaan... :(
Ensi kerralla uusi yritys!

Joko kahdenkympin sakki alkaa olla selvillä?

Raadin kokous on 28.3., joten huhtikuun alussa ilmoitetaan jatkoon päässeille.

Mites jatkosta tipahtaneiden kohtalo, ilmoitetaanko myös heille?

Olemme koonneet useimmin kysytyt kysymykset ja niitten vastaukset omaan osioonsa. Sivu löytyy päävalikon kohdasta "Usein kysytyt kysymykset".

Kaikki novellikilpailuun liittyvät kysymykset ohjataan jatkossa sinne.