Ilkka Remes, Itäveri (WSOY 2002)

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.904938
Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Remeksen henkilö horjuttaa Moskovan valtaa

Kirjailija Ilkka Remes ei ole koskaan tyytynyt pieniin aiheisiin. Hänen kirjoissaan liikutaan yleensä pitkin maailmaa ja yhteiskunnan alemmilta asteilta aina hallintopalatseihin. Uusin kirja ”Itäveri” keskittyy nimensä mukaisesti itään. Lähes koko 450-sivuisen kirjan ajan ollaan Moskovassa.

Kirjan päähenkilö Juho Nortamo on Suomen Sinikka -nimisen ulkoministerin poika. Juho saa kolmikymppisenä tietää, että hän onkin adoptiolapsi. Niinpä hän lähtee etsimään vanhempiaan ja päätyy Saksan kautta Moskovaan.

Juhon suomalaiset vanhemmat ovat entisiä taistolaisia ja ovat liikkuneet takavuosina paljonkin niin Itä-Saksassa kuin Neuvostoliitossakin. Niinpä perheellä on yhteyksiä näihin suuntiin ja Juho osaa sekä saksaa että venäjää. Joten Moskovan valloitus voi alkaa.

Entiseen tyyliinsä Remes kuljettaa juonta monella tasolla. Juho etsii isäänsä ja matkustaa tämän takia. Venäjän presidentti matkustaa etelään hoitamaan sikäläisiä kahnauksia. Presidentin kintereillä matkustaa murharyhmä, jolla on toimeksiantaja Moskovassa.

Isän etsinnän ohessa Remes kuvaa Moskovan nykymenoa. Köyhien ja rikkaiden ero on melkoinen ja hallinto korruptoitunut. Löydettyään isänsä Juho näkee ja kuulee sellaista, mitä hänen ei missään nimessä pitäisi tietää. Elämä muuttuu vaaralliseksi. Kaikki on yhteydessä kaikkeen.

Juho huomaa saaneensa käsiinsä sellaista tietoa, sellaisia todistusaineistoja, joilla hän voi kiristää Venäjän presidenttiä. Suomalainen isänetsijä vaatiikin heti paikalla isänsä omistaman öljy-yhtiön kansallistamista ja Viipurin korjaamista sekä palauttamista Suomelle.

Jonkin verran tipahdin kyydistä kirjan lopulla, kun hyökkäilyt Azerbaidzanissa, Armeniassa, Vuoristo-Karabahissa ja ties missä Kirgiisiassa nousivat lähes pääaiheeksi. Tuolloin kerronta muuttui niin vaikeanimiseksi, että tavallaan luovutin.

Mutta muuten Remes on ennallaan. Hänen kirjoissaan lähes tulkoon mikä tahansa on mahdollista. Ja kaikessa rohkeudessaan nuo tapahtumat tuntuvat kumman uskottavilta. Miksi juuri noin ei voisi tapahtua?

Itäveri on monia edellisiä Remeksen kirjoja helppolukuisempi sen takia, että lähes koko ajan asioita katsellaan Juhon kannalta. Eikä kirjassa ole kovin monia sivurönsyjä. Juhon isänetsintä ja Venäjän vallanvaihdot ja ongelmat Kirgiisian suunnalla. Siinä ne tärkeimmät aiheet ovatkin.

Ilkka Remeksen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

julkaistu 22.3.2003

Kommentit

Jäi mietityttämään, mitä Juho sai tietää, joka oli niin mullistavaa ja vaarallista hänelle.

Kiitos kysymyksestä.

Koska Remeksen kirjan lukemisesta on pitkälti yli 10 vuotta, en kuolemaksenikaan muista mullistavaa ja vaarallista Juho sai tietää. Pitäisi lukea kirja uudelleen. Sorry!

Ritva

Kirjan saatavuus kirjastoissamme on erinomainen. Tervetuloa lainaamaan kirja ja tutustumaan Juhan tietoihin! https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.904938