Pirkko Sammallahti voitti dekkarikisan


Voittaja kuvassa vasemmalla

Kouvolan Dekkaripäivien vuoden 2011 novellikilpailun Rikos ja rangaistus voitti Pirkko Sammallahti Helsingistä novellillaan Ibykoksen kurjet. Toiseksi tuli Juha-Pekka Koskinen Hämeenlinnasta novellillaan Kylmää käteistä ja kolmanneksi sijoittui Akseli Anttila Helsingistä novellillaan Komisario Lauristo ja hotelli Tornin tapaus. Voittajat julkisti Kouvolan Dekkaripäivillä kilpailun päätuomari oikeusmnisteri Tuija Brax.

Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 108 kirjoitusta. Kirjoittajia osallistui ympäri Suomea, noin 50 paikkakunnalta. Novelleissa käsiteltiin myös ajankohtaisia teemoja, kuten tietokonerikoksia ja valelääkäreitä sekä talousrikollisuutta.

Tuija Brax kuvaili voittajateosta "Ibykoksen kurjet" Rikoksia ja Rangaistuksia-antologiassa mm. seuraavasti:

Kirjoituskilvan teema oli rikos ja rangaistus ja voittajanovellissa mytologian avulla kuvailtiin sekä syyllisen tapaa toisaalta paljastaa itsensä että toisaalta herätä, jos ei nyt tunnontuskiin niin ainakin tunteeseen siitä, että mikään vääryydellä hankittu kaunis ei olekaan totta. Niin oikeassa rikostutkinnassa kuin hyvässä dekkarissakin rikokselle, varsinkin murhalle, etsitään motiivia. Voittajakirjoituksen motiiviosuus on mitä ajankohtaisin ja valitettavan tunnistettava.

Tuija Brax toteaa valintaprosessista antologiassa edelleen:

Moni kirjoitus oli hyvä ja niin muodoin pähkäilimmekin valintoja monen tovin. Lopulta parasta valitessa päädyimme eri novelleihin, mikä kerrottakoon lukijalle houkuttimeksi paneutua jokaiseen tekstiin potentiaalisena voittajana.
 
Kilpailun parhaista novelleista julkaistiin samalla novellikokoelma Rikoksia ja rangaistuksia, jota voi ostaa ja tilata Kouvolan kirjastosta. Samalla avattiin uusi novellikilpailu Valta koukuttaa ja houkuttaa. Kilpailuaikaa on vuoden 2011 loppuun ja tämän kilpailun päätuomari on poliitikko ja kirjailija Lasse Lehtinen.
   
Dekkaripäivillä taas nelisensataa vierasta
 
Kouvolan helteisillä XV Dekkaripäivillä 10.-11.6.2011 kävi tapahtumassa kiertäneiden nimilistojen mukaan nelisensataa vierasta. Vieraat tulivat noin 50 paikkakunnalta. Kouvolasta oli 140 kävijää ja loput Kouvolan ulkopuolelta. Suurin ulkopuolinen kävijäjoukko tuli Helsingin seudulta, josta tuli noin 100 henkilöä. 

 

Rikoksia ja rangaistuksia -antologian novellit aakkosjärjestyksessä: 
 

Alas hyvityksen maahan Pekka Remes

Camry City Timo-Jussi Kyyrö

Henkan hikinen harkinta Kimmo Hyvärinen

Hyvässä uskossa Jukka Sipilä

Ibykoksen kurjet Pirkko Sammallahti

Kesäillan valssi Teemu Paarlahti

Komisario Lauristo ja hotelli Tornin tapaus Akseli Anttila

Kuka tiputti Tuomon? Anitta Kaitajärvi

Kylmää käteistä Juha-Pekka Koskinen

Liian vaarallinen ihmiseksi Heikki Hakolehto

Oi ihana Panama Anna Lönnroth

Sormus Pentti Jokinen

Takki Hannu Niemikari

Tohtori Harrison Ari Kyyrö

Unohduksentie Harry Torvinen

Veljekset Pekka Salo

Venemies ja teinienkeli Tarja Raninen

Viatonta puuhaa Jukka Anttila

Yhtiökokous Markku Pietikäinen

Yllättävä tilaisuus Heikki-Antero Laurila

 

Kommentit

Onko mahdollista julkaista näillä sivuilla kaikkien antologiaan valikoituneiden kirjoittajien nimet ja myös novellien nimet?

Antologian novellit ja kirjailijat lisätty sisällysluettelon mukaisessa järjestyksessä (aakosissa novellin nimen mukaan lajiteltuna).