Karo Hämäläinen, Kolmikulma. WSOY 2012.

Hellenian veloista sovitaan Helsingissä
Karo Hämäläinen, Kolmikulma. WSOY 2012.
 

Karo Hämäläinen on tavallaan aivan nykytapahtumien ytimessä kirjoittaessaan Hellenian velkajärjestelyistä. Parin päivän aikana aiotaan Helsingissä pidettävässä kokouksessa sopia tästä asiasta, minkä takia Euroopan huiput suunnistavat Helsinkiin.  Poliitikkojen lisäksi Helsinkiin ahtautuu myös hyvä otos lehtimiehiä, pörssimeklareita ja pankkiireita.
 

Aihe on mitä kiinnostavin, mutta ainakin minulle tämä kirja oli liian täynnä tapahtumia. Siinä on liian monta toimijaa ja liian monitasoista toimijaa. Nimittäin osa henkilöistä oli ilmeisesti suorastaan virtuaalihenkilöitä, ja tämän oivaltaminen vei uskottavuutta myös muilta henkilöiltä. Kokonaisuus alkoi kuplia ikään kuin hyllyvällä suolla, koskaan ei tiennyt milloin minkäkin henkilön pohja pettää.
 

Aihe sellaisenaan on niin monisyinen, että henkilöitä olisi pikemminkin voinut karsia kuin keksiä sekaan esimerkiksi juuri virtuaalihenkilöitä. Hellenian velat horjuttavat koko Eurooppaa, jossain vaiheessa puhuttiin jopa koko maailmantalouden horjumisesta. Näiden velkojen järjestelyt kiinnostavat kaikkia.
 

Aikarajaus oli hyvä. Kaiken piti tapahtua kahden päivän sisällä. Osa tekstistä on normaalinoloista kerrontaa ja dialogia ja osa ilmeisesti nopeaa kirjeenvaihtoa skypessä. Henkilöt ovat nimistä päätellen pääosin muita kuin suomalaisia, ja tekstissä vilisee sekä pörssisanastoa että politiikan termejä. Eli romaanin kieli on kohtalaisen vaativaa.
 

Lopun toistuvat peräkkäin juoksut ja autolla kaahailut muuttivat kirjan ikään kuin toimintajännäriksi, mikä ei ollut mielestäni hyvä ratkaisu. 
 

Ritva Sorvali         
 

Ritvan dekkariarvostelut: