Vera Vala, Kuolema sypressin varjossa. Gummerus 2012.

Kauniiden ja rikkaiden murhatarina nyky-Italiasta
Vera Vala, Kuolema sypressin varjossa. Gummerus 2012.
 

Kuolema sypressin varjossa on romanttissävyinen dekkari nyky-Italiasta. Tapahtuvat sijoittuvat pääosin Rooman lähistöllä sijaitsevaan pikkukaupunkiin, jossa on paljon etruskiaikaisia hautalöytöjä ynnä muuta historiallista esineistöä.
 

Italialais-suomalainen rikas, kaunis ja hyvin pukeutunut nuori leski Arianna de Bellis on ryhtynyt osakkaaksi etsivätoimistoon ja samalla ratkomaan rikoksia. Hän saa toimeksiannon Tolfan kylästä, jossa nuori amerikkalaissyntyinen kaunotar Lily on murhattu. Arianna matkustaa Tolfaan, tutustuu uhrin perheeseen, naapureihin ja lähistön virkamiehiin.
 

Erityisen romanttiselta kuulostivat jaksot, joissa Italian ulkoministeri tulee Ariannan vieraaksi ja on silmin nähden ihastunut tähän. Ulkoministeri on komea kuin mikä, ja yhdessä Ariannan kanssa he muodostavat todella näyttävän parin. Arianna katsoo televisiosta kuinka ulkoministeri antaa siellä juuri lausuntoa ennen kuin lähtee tulemaan hänen luokseen.
 

Yhtenä juonteena kirjassa on italialaisten sisäänlämpiävyys ja samalla vaikeus päästää ulkopuolisia ja etenkään ulkomaalaisia perheenjäseniksi.  Toinen isompi asia on mafian varjo, joka näyttäisi ulottuvan myös Rooman korkeuksille. Tai ainakin mafia on yhtenä epäilyksenkohteena missä tahansa rikoksessa.
 

Erikoista Tolfan kylässä on oma teatteri. Lähes koko kylän väki näyttää osallistuvan näytelmän harjoituksiin ja esityksiin. Kuvattuna kesänä teatteriryhmä harjoitteli Shakespearen näytelmää. ”Kuinka äkäpussi kesytetään?”
 

Itse murhatarina pysyy hyvin kasassa ja yllättää lopussa lukijan.  Toivottavasti kirjailija jatkossa kuitenkin syventää ihmiskuvaustaan ja mahdollisesti laajentaa sitä myös alempiin luokkiin ja tavallisemman näköisiin ihmisiin. Luulisi EU:n kriisimaasta löytyvän tarinoita myös tavallisen kansan elämästä.
 

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: