17 Jou 2012

Max Manner, Vapauttaja. Crime Time 2012.

Sarjamurhaaja pelottelee turkulaisia
Max Manner, Vapauttaja. Crime Time 2012.
 

Vapauttajaksi itseään nimittävä murhaaja päästelee ihmisiä päiviltä lähinnä Turussa. Kyseessä on raaka sarjamurhaaja, joka kuitenkin perustelee sekä itselleen että myös Turun poliiseille lähettämissään kirjeissä tekevänsä vapauttajan töitä, tekevänsä hyvää uhreilleen.
 

En pitänyt tästä kirjasta ennen kaikkea sen turhanaikaiseksi kokemani raakuuden takia ja toiseksi tapahtumien liian heikon motivoinnin takia. En uskonut että kuvatut henkilöt pystyivät tekemään sitä, mitä he kirjan mukaan tekivät.
 

Lisäksi alkuosa oli turhan hajanainen, miksi kirjan alussa oli esimerkiksi pitkähköjä Islanti-jaksoja? Jos norjalainen rikosylikonstaapeli Stein Storesen ylipäätään on tarpeellinen henkilö tässä pääosin Turkuun sijoittuvassa tarinassa, hän voisi olla alusta alkaen Turussa.
 

Toisaalta Storesenin peliriippuvuus, naisriippuvuus ja tyttären etsintä olisivat sellaisenaan yhden kirjan aiheita. Tässä ne jäävät kokonaan Turun tapahtumien varjoon, joten Storesen ongelmineen on tavallaan turha henkilö tässä kirjassa. Turun poliisi voisi jämäköittää tutkimusotettaan ja hoitaa hommat ilman norjalaista.
 

Jollain tavalla Mannerin kuvaama turkulainen poliisintyö vaikuttaa nimittäin melkoisen harrastajamaiselta. Ollaan kuitenkin suuren kaupungin poliisiasemalla ja näyttää siltä, että monia poliiseja kiinnostavat paljon enemmän muut asiat kuin kaupunkia kohisuttavan murhan tutkinta.
 

Joka tapauksessa lähes 400 sivua tiheää tekstiä oli liikaa tätä tarinaa. Kirjan ehdottomasti paras luku on sen ensimmäinen luku, jossa lapset leikkivät pihalla. Tämä on niin hyvä luku, että se pakotti kahlaamaan kirjan jollain lailla loppuun. Tuo alkuluku olisi kuitenkin ansainnut huomattavasti suunnitellumman tarinan.
Ritva Sorvali
 

Ritvan dekkariarvostelut: