28 Tou 2007

Harri Nykänen, Puoli volttia kerien (WSOY 2003)

Julkaissut Ritva Sorvali
https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.781401
Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Harri Nykäsen dekkarinovellien yhtenä aiheryppäänä on petos. Kun ihmiselle uskotellaan, että tällä ja tällä tavalla saa helposti miljoonia, niin hälytyskellojen pitäisi soida. Sillä helpolla saatavia miljoonia ei kuitenkaan kasva joka oksalla.

Mutta jostain syystä noiden miljoonien perässä juostaan ja esimerkiksi lototaan joka viikko. Niinpä ihmiset on Nykäsen novellien mukaan suhteellisen helppo saada mukaan hankkeeseen, jossa on mahdollisuus voittaa paljon. Ihmiset on helppo saada jopa sijoittamaan rahaa tällaiseen.

Nykäsen novellit varoittavat liiasta herkkäuskoisuudesta. Raha-asioiden lisäksi liian herkkäuskoinen saattaa olla myös erilaisten ennustajien ja muiden henkimaailman edustajien suhteen. Vaaralliseksi asia menee tälläkin puolella, kun ruvetaan liikuttelemaan rahasummia.

Toinen aihekimppu ovat arvaamattomat ihmiset. Ei kannata ärsyttää sellaisia ihmisiä, jotka ovat hieman outoja, yksikseen viihtyviä tai muuten eriskummallisia. Etenkin jos tällainen ihminen on aseiden harrastaja, niin sopivan korrektit välit ovat paikallaan.

Nykänen jatkaa samaa letkeää tyyliään, josta hän on tullut tunnetuksi etenkin Raidin kautta. Monissa novelleissa on huumoria ja parodiaa. Huvittava on kertomus jatkuvasti kiinni jäävästä huumekuriirista ja asuntoonsa linnoittautuneesta ampujasta. Ampujalle järjestetään mahdollisuus kunnialliseen perääntymiseen. Tämä keino saattaisi varmaan joskus laukaista tilanteen ihan tositapauksissakin.

Harri Nykäsen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

julkaistu 2003, Kaupunkilehti Seiska