28 Tou 2007

Harri Nykänen, Raid ja pelkääjät (WSOY 2001)

Julkaissut Ritva Sorvali
https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.781421
Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Harri Nykäsen Raid-kirjat tulivat tunnetuiksi etenkin samannimisen tv-sarjan jälkeen. Kirjojen nimihenkilö Raid on arvoituksellinen sankari, joka tulee ja menee pahemmin selittelemättä. Raidille tyypillinen repliikki on: ”Vaikea sanoa”.

Raidista ei oikein ota selvää. Kummalle puolelle hänet pitäisi sijoittaa yhteiskunnan hyvät/pahat-luokittelussa? Myös se että millä Raid elää, ei ole minulle oikein avautunut. Raid ilmaantuu yllättäen milloin mihinkin ja etenkin alamaailmassa hänet tunnetaan niin hyvin, että kaikki ovat hänestä kuullessaan heti varpaillaan.

Nykäsen viimeisin kirja kuvaa Helsingin Katajanokan vankilaa ja sen pelkääjien puolta. Siellä majailevat pyromaani tikku-Johansson, huumeista kärähtänyt Suokas, pelurista uskovaiseksi muuttunut Voitto Grön ja poliisin vasikka Ekholm. Ja tähän joukkoon hakeutuu myös Raid.

Kirjan mukaan hierarkia pelaa myös rikollisten keskuudessa, toiset ovat toimeksiantajia ja toiset tekijöitä. Jos tekijä tulee tunnontuskiin, niin se on tavallaan hänen loppunsa. Toimeksiantaja palkkaa kovalla rahalla palkkamurhaajan, sillä tunnontuskissa kieriskelevä tekijä on vaarallinen todistaja. Tämän takia tekijät hakeutuvat vankilassa pelkääjien puolelle.

Hierarkia jyllää myös poliisin puolella. Kuten aikaisemmissakin kirjoissa niin tässäkin Raidissa poliisi Jansson kumppaneineen yrittää väistellä päällikköään, neitiä. Suoritustason poliisit näkevät mielestään itse paremmin, mikä on milloinkin asiallista tekemistä. Kirjoituspöytänsä takana istuvaa neitiä pidetään asiantuntemattomana. Asiaa pahentaa se, että neiti kuuntelee mieluummin ylempiään kuin alempiaan.

Hyvin uskottavan tuntuisesti Nykänen kuvailee sekä poliiseja että vankilan asukkeja. Esimerkiksi pyromaani tikku-Johanssonin kuvauksessa on melkoisesti jopa psykologista ulottuvuutta, sillä kaveri pelaa koko ajan tikkujen kanssa. Hän kerää vankilan pihalta poltettuja tikkuja ja väsää sellissään tikuista kirkkoa.

Raid ja pelkääjät sijoittuu ajallisesti aikaan ennen televisiossa nähtyä sarjaa. Ukin tytär on vielä elossa ja käy vankilassa katsomassa Raidia. Nykänen on dekkareissaan nykyrealisti, jolla on kuitenkin tietty sadunomainen ulottuvuus: Raid. Yksinäisen tähden harhailija vai auringonlaskun ratsastaja? Jonkinlainen lännensankari kuitenkin.

Harri Nykäsen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

4.5.2002, Kaupunkilehti Seiska