24 Kes 2013

Max Manner, Räsynukke. Crime Time 2013.

Sodanaikaiset rikokset vaativat kostoa

Max Manner, Räsynukke. Crime Time 2013.

Max Manner kuvaa Räsynukessa tapahtumasarjaa, joka saa alkunsa iäkkään sotaveteraanin kuolemasta. Tämä on kertonut pojanpojalleen, ketkä häntä sodan aikana piinasivat ja pojanpoika saa nyt tehtäväkseen kostaa isoisän kärsimykset.

Mannerin norjalaissyntyinen poliisi Stein Storesen saa Turun poliisilta tehtävän selvittää iäkkäiden ihmisten kuolemantapauksia. Storesen muuttaa taas Turkuun ja ryhtyy puuhaan. Hän löytää myös kadonneen tyttärensä Ninan ja saa tietää tulleensa isoisäksi.

Jostain syystä Manner pitää päähenkilönsä Stein Storesenin kuitenkin edelleen melko kaukana lukijasta. Storensen on ikään kuin kovaksikeitetyn amerikkalaisen dekkarin sankari, joka yrittää pitää poliisiin tiettyä välimatkaa ja pyrkii yksinään yrittää selvittämään rikoksia ja joutuu tämän tästä kokemaan kolhuja.

Kuvaus keskittyy eniten Storesenin tekemisiin, hän on useampaan kertaan hengenvaarassa. Tutkittavan rikoksen tekijä kulkee sivuraiteella tarinassa mukana, mutta hänen oma henkilökohtainen motiivinsa jäi hieman auki, eli se miksi hän näin vahvasti sitoutui kostoaatteeseensa?  

Rakenteellisesti kirja olisi ollut napakampi, jos se olisi alkanut suoraan siitä, kun Storesen tulee Turkuun ja aloittaa tutkinnan. Anna Mäki –nimisen poliisin osuus tässä kirjassa oli melko turha, ellei päälle liimattua romantiikkaa halua väen väkisin tunkea tiukkaan rikosvyyhteen. Kun oli kyseessä joidenkin ihmisten elämä ja kuolema, naisjutut saavat yleensä väistyä.

Eli hieman minulle jäi epäselväksi onko Räsynukessa kyse enemmän miesviihteestä kuin ihan oikeasti vakavien sodanajoilta peräisin olevien kostoteemojen tutkinnasta.

Ritva Sorvali

 

 

Ritvan dekkariarvostelut: