Martti Linna, Niobe. Solver palvelut Oy Kouvola 2013.

Jos Saksa olisi voittanut sodan

Martti Linna, Niobe. Solver palvelut Oy Kouvola 2013.

Martti Linna kuvaa Niobessa Haminaa natsien komennossa ehkä noin 1990-luvulla. Kirjan kuvaamassa maailmassa Saksa on voittanut toisen maailmansodan ja hallitsee Eurooppaa. Venäläiset on ajettu Volgan taakse ja amerikkalaiset elävät mantereellaan juutalaisten komennossa, näin saksalaisessa Euroopassa halutaan uskoa. Saksaa puhuvat puhdasrotuiset arjalaiset hallitsevat Eurooppaa.

Niinpä Haminankin saksalaisessa johdossa puhutaan saksaa, suomalaissyntyisten puheesta tosin kuulee, että saksa ei ole heillä täysin hallussa. Keskenään suomalaiset puhuvat outoa kieltään, juovat viinaa ja tanssivat kansantanssejaan. Haminaan on tuotu alempiarvoisia orjia idästä, näiden selässä on iso O-kirjain merkkinä siitä, että he ovat ostarbeitereitä. Heillä ei ole juuri mitään oikeuksia.

Kirjan päähenkilö Manfred Karstin on nimetty Haminan uudeksi johtajaksi ja hänen tehtäväkseen annetaan operaatio Niobe eli tuhansien puhdasrotuisten amerikkalaisten asuttaminen Haminaan, Friedrichshaveniin. Nioben suhteen käy miten käy, suorastaan hupaisasti, mutta oikeastaan isompi ongelma Manfredille kehkeytyy isästä ja vaimosta.

Manfred joutuu päättämään, kumpi on tärkeämpää, valtion sokea totteleminen vai oman isän ja vaimon kuunteleminen ja näiden turvallisuus? Kun valtion pakkovalta tulee lähelle, kun se osuu omaan perheeseen, isään ja isoisään, Manfredille paljastuu ihaillun natsiaatteen musta puoli. Manfredin sisäinen taistelu kuvaa hyvin kirjan ydinsanomaa.   

Pääosa ajasta ollaan Haminassa, muutaman kerran Manfred käy Berliinissä saamassa ylemmän tason ohjeita. Kotonaan Manfred ei uskalla puhua edes vaimonsa kanssa, sillä huoneissa on kuuntelulaitteet. Manfred kokee että häntä tarkkaillaan joka puolelta. Jos Hitlerin Saksa olisi voittanut sodan, tällaistako meillä olisi? Tällaistako olisi Euroopassa?

Martti Linnan Niobe pakottaa ajattelemaan, että politiikka on todella tärkeää, on tärkeää millaisia päätöksiä tehdään, millaiset johtajat meillä on. Uutta natsivaltaa ei saa päästää syntymään Eurooppaan.

Ritva Sorvali             

Ritvan dekkariarvostelut: