Outi Pakkanen, Hinnalla millä hyvänsä (Otava 2005)

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.806208
Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Voiko mies puolustautua kähmintäväitösten edessä

Outi Pakkanen on tarttunut vakavaan ja ajankohtaiseen aiheeseen. Hän kuvaa uusimmassa kirjassaan hyvin uskottavasti ja vaikuttavasti nuorten tyttöjen halua päästä lehtien palstoille ja maineeseen hinnalla millä hyvänsä.

Kirja on sijoitettu lauttasaarelaiseen kouluun. Koulun oppilas syyttää käsityönopettajaansa Juhaa seksuaalisesta häirinnästä. Mitä vaihtoehtoja Juhalla on? Juha jättäytyy sairaslomalle. Hän ei rupea selittelemään mitään, koska katsoo pelinsä pelatuksi. Etenkin naisopettajat ovat tytön takana.

Mielestäni Pakkanen pohtii ansiokkaasti hysterian leviämistä, yksisilmäisen vihan lietsomista ja ennen niin kiltin ja pidetyn opettajan ajamista leirin ulkopuolelle. Juha kokee, että koko koulu katsoo hänet ulos. Miehen ylpeys kieltää häntä ryhtymästä sanasotaan.

Hinnalla millä hyvänsä on hyvä kuvaus siitä, miten avuton ihminen on yllättävän ja epäoikeudenmukaisen syytöksen edessä. Syytöksen kokee käsittämättömänä, uskomattomana. Syytösten uhri ei meinaa uskoa, että kukaan voisi olla näin kova, raju, ilkeä. Uhri kokee asiat täysin eri aaltopituudella kuin tekijä.

Pakkasen vakiohenkilö Anna Laine ulkoiluttaa koiraansa ja luo olemuksellaan Helsingin keskustan miljöötä. Tutut poliisit seurailevat jutun kulkua ikään kuin taustalla. Uutena mielenkiintoisena henkilönä astuu Pakkasen kirjoihin Kruununhaassa kissansa kanssa asuva rehtori Karlsson.

Mutta kaiken keskiössä on käsityönopettaja Juha ja 15-vuotiaat tytöt Hannemai ja Piritta. Hyvin oivaltavasti Pakkanen luotailee nuorten tunteita ja Juhan epätoivoista pakoilua tilanteen edetessä.

Outi Pakkasen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

julkaistu 13.5.2006, Kaupunkilehti Seiska