Päivien ohjelma Aatteista aseisiin on valmistunut

Kouvolan Dekkaripäivät on valtakunnallisesti merkittävä ja yksi maamme suurimmista kirjallisuustapahtumista. Tänä vuonna dekkarikansa kokoontuu Kouvolaan perjantaista lauantaihin 8.-9.6.  Teema on vuosittain ollut ajankohtainen, ja nyt kansalaissodan merkkivuonna teemaksi valikoitui itseoikeutetusti Aatteista aseisiin.

 

IMG_0133.JPG Kuva viime vuoden Kansantuomioistuimesta.

Teeman mukaisesti sota-ajan yhteiskunnallisia vaikutuksia käsittelee FT Mirja Turunen esityksessään Sisällissotamme pitkä varjo; aiheellisesti, sillä nykypäivänäkään emme ole päässeet yksimielisyyteen edes vuoden 1918 tapahtumien nimityksistä.  Paikallishistoriaa harrastava Sakari Viinikainen paneutuu aiheeseen enemmin sotahistorian näkökulmasta luennossaan Kouvola vuonna 1918.

Vuodesta toiseen täyssalillisen yleisöä imuroiva Kansantuomioistuin yllättää tänä vuonna: Käsiteltävänä on 2000-luvulle sijoittuva muun muassa sananvapautta käsittelevä todellinen rikos. Mikä rikos, se selviää paikan päällä.

Uusien dekkaristien keskusteluhetki on jo vuosien ajan tuonut virkistävän tuulahduksen ohjelmaan. Uusilla kirjailijoilla on raikkaita ajatuksia ja usein myös uskallusta puhua asioista rehellisesti. Tällä kertaa keskustelussa ovat mukana Matti Pätärin haastattelemana Annika Eronen, Janne Mäkelä, Jyri Paretskoi ja Marjut Pettersson.

Kansanedustaja Pekka Haaviston puheenvuoro Konfliktien ratkaisut lähtee dekkaripäivien teemasta, mutta suuntautuu tulevaisuuteen. Sillä aatteista voidaan siirtyä aseisiin ajattelematta, että niistä pitäisi joskus päästä myös eroon. Haavistolla on kokemusta siitä, miten sotivat osapuolet saadaan houkutelluksi neuvottelupöytään.

Kouvolan Dekkaripäivät on avoin ja maksuton Kouvolan kaupunginkirjaston tapahtuma. Tervetuloa Kouvolaan, tällä kertaa Kouvolan Teatterin tiloihin osoitteeseen Salpausselänkatu 38 45100 Kouvola.

Tässä vain pieniä makupaloja herkullisesta ohjelmastamme. Katso koko ohjelma sivuiltamme.

Tapahtumapaikka: