Matti Rönkä, Uskottu mies. Gummerus 2019.

Suomen ja Venäjän väliset kiemurat 

Matti Rönkä, Uskottu mies. Gummerus 2019.

 

Uskotussa miehessä Viktor Kärppä on kirjaimellisesti erään nuoruudenaikaisen ystävänsä uskottu mies. Tämä Pavel on tehnyt itsemurhan ja määrännyt Viktor Kärpän hoitamaan jäämistöään. Niinpä Viktor ryhtyy puuhaan, menee hautajaisiin, järjestää perunkirjoituksen ja hoitaa asiat testamentin määräysten mukaan.

 

Ongelmaksi muodostuu se, että Pavel on ollut monessa mukana. Hänen asunnostaan käsin on hoideltu ties kenen asioita ja ties miten korkealla tasolla. Kyse on ollut Suomen ja Venäjän valtiollisista asioista, rikollisjengien asioista, kaupallisista kytköksistä ja ties mistä. Pavelin asunnossa olleet tietokoneet ovat hävinneet, monet tahot ovat kiinnostuneet niiden tiedoista.

 

Niinpä Viktor Kärppä joutuu käymään ainakin pariin kertaan Venäjän puolella, tosin hänellä on siellä oma datsakin. Viktorin kulkiessa Venäjällä, hänellä pitää olla ase käden ulottuvilla ja silmät selässäkin, jotta säilyy hengissä. Hänen autoonsa kiinnitetään yleensä seurantalaite, hän on tarkkailunalaisena. Matti Rönkä pystyy hyvin luomaan jännittyneen tunnelman hänen ympärilleen.

 

Kärppä-kirjojen mukaan Venäjällä osataan kiristäminen ja pelottelu. Jos joku ei toimi niin kuin pitäisi, uhataan hänen omaisiaan, läheisiään. Tällä tavalla ihmiset pidetään hiljaisina, kurissa ja pelossa. Myös Viktor Kärppä joutuu toimissaan koko ajan pitämään mielessään, kenen varpaille ei kerta kaikkiaan kannata hyppiä. Jos nimittäin haluaa, että oma perhe ei joudu vaikeuksiin. 

 

Näissä kirjoissa poliisin eri yksiköt näyttävät kilpailevankin keskenään, pimittävän toisiltaan tietoja ja käyvän myös kauppaa näillä tiedoilla. Kun tähän soppaan lisätään vielä Venäjän poliisi, gangsterijärjestöt, suurlähetystö, konsulit ja muut kauppakamarit, niin lukijan edessä on melkoinen vyyhti. Kuka tietää kuka on kenenkin kaveri tai luottohenkilö?

 

Viktor Kärppä hoitaa hänelle uskotun tehtävän, on koko ajan tarkkailun alla, tietää olevansa tarkkailun alla ja tarkkailijat tietävät hänen tietävän. Näin se menee ja tällaista elämää Viktor Kärppä on elänyt koko Suomessa olonsa ajan. Vaimo Marja joutuu aina uudelleen sen tilanteen eteen, että miestä viedään Venäjän puolelle eikä ole varmaan palaako hän takaisin.

 

Matti Rönkä onnistuu hyvin luomaan jännityksen Viktor Kärpän ympärille. Lukija kiinnostuu hänestä ja rupeaan kantamaan huolta hänen puolestaan.

 

Ritva       

Ritvan dekkariarvostelut: