Ari Wahlsten, Hyvästi enkelini. CrimeTime 2020.

Kaunottaria pelastamassa oman hengensä uhalla

Ari Wahlsten, Hyvästi enkelini. CrimeTime 2020.

 

Hyvästi enkelini on todellakin kovaksi keitetyn tuntuinen dekkari, kuten takakannessa luvataan. Wahlstenin yksityisetsivä Kit Karisma joutuu noin viikon aikana monta kertaa kuolemanvaaraan, saa jatkuvasti juosta henkensä edestä ja piilotella milloin missäkin.

 

Kirja alkaa tanssilavan liepeillä reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Tango soi ja suomalainen kesä näyttää parhaat puolensa. Tuollaisessa ympäristössä Kit Karisma tapaa hemaisevan kaunottaren Laila Ahosen.

 

Sittemmin tarinaan kytkeytyy muitakin kaunottaria, kaksi heistä kuoleekin. Lisäksi Kit Karisma joutuu puuttumaan kovan luokan terrorismiin, jonka tarkoitus on räjäyttää huvijahti huippuvieraineen. Taas juostaan ja ajetaan pikavauhtia.

 

Hyvästi enkelini sisältää siis kaunottarien eli mannekiinien elämää, tangolaulajan perhekuviot, ulkomailta Suomeen levinnyttä terrorismia ja poliisien ja yksityisetsivien jäynää. Kaikki poliisit eivät nimittäin arvosta Kit Karisman työtä vaan sulkevat mieluusti tämän putkaan ja vetävät kuulusteluihin.

 

Kit Karisma on tummaihoinen suomalaisamerikkalainen yksityisetsivä, joka elää päivän kerrallaan Helsingin vaaroissa. Aseet puhuvat, veitset välkähtävät ja jopa kirveskin osuu jonkun käteen ja alkaa heilua. Pysyttele siinä sitten hengissä.

 

Wahlstenin dekkari etenee nopeasti Kit Karisman johdolla. Toiminta on pääroolissa. Henkilöt ovat enemmän tyyppejä, ja miljööt Helsingin katuja ja rantoja.

 

Ritva Sorvali       

Ritvan dekkariarvostelut: