Virpi Hämeen-Anttila, Kalman kevät. Otava 2020.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1413499

Kihlautunut Björk jatkaa murhatutkimuksia

Virpi Hämeen-Anttila, Kalman kevät. Otava 2020.

 

Virpi Hämeen-Anttila jatkaa Karl Axel Björkin tutkimuksia, jotka sijoittuvat 1920-luvun Helsinkiin. Kalman kevät kuvaa kevättä vuonna 1922. Tuolloin Björkin ystävän Ida Helanderin ystävän eno kuolee, ja pian Björk oivaltaa, että kyseessä on murha. Niinpä hän aloittaa murhatutkimukset.

 

Tässä kirjassa pelataan spiritismiä, pelätään kummituksia, yritetään huijata perintöä, käydään junalla Viipurissa sekä ajetaan automobiililla ja hevoskyydillä Tattarisuon liepeillä. Björk menee kihloihin ja pääsee jäseneksi ihailemaansa Axelskiöldien sukuun ja töihin suvun firmaan, sillä morsian Lisbet on suvun jäsen.

 

Karl Axel Björk on kuitenkin yhtä innostunut murhatutkimuksista kuin ennenkin. Morsian ei häntä pidättele, ja oikeastaan tuntuu, että Björk viihtyykin paremmin tutkijakumppaninsa Ida Helanderin lähellä. Tutkimuksessa kokeillaan sormenjälkien ottamista, hajut ovat tärkeässä roolissa ja ounastellaan ihmisten esittävän muuta kuin mitä ovat.

 

Odotin tältä kirjalta kuitenkin enemmän. Alussa rikas mies murhataan, joten on oletettavaa, että raha on kaiken takana. Mutta onko kirjassa jokin muukin teema? Ehkä se, että aiemmat epäoikeudenmukaisuudet pyritään kostamaan muille, mutta ehkä tätä teemaa olisi pitänyt nostaa enemmän esille. Nyt raha oli pääroolissa.

 

Vanhaa Helsinkiä on edelleen mukava kulkea henkilöiden mukana. Keskustan kivikadut, vanhat talot, rautatieaseman tienoo, viestittely kirjeillä ja sähkösanomilla, raitiovaunut, vossikat, kaikki tämä luo 1920-luvun tunnelmaa.

 

Mutta se, että Björk jätti virkamiehen toimensa, jättää Suomen 1920-luvun politiikan pois tästä kirjasta. Se on harmi.

 

Ritva Sorvali       

 

Ritvan dekkariarvostelut: