Seppo Jokinen, Vilpittömässä mielessä (Karisto 2003)

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.450080
Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Seppo Jokisen uusin dekkari Vilpittömässä mielessä on hyvä ja tärkeä kirja. Se kertoo siitä, mitä hylätty, torjuttu ja mitätöity ihminen saa aikaan. Kirja kertoo siitäkin, miten me kaikki olemme vastuussa toisistamme. Me olemme veljemme ja kaikkien muidenkin elämäämme sivuavien ihmisten vartijoita.

Tämä yhteinen vastuun käsite tulee esiin kirjan kaikissa aiheissa. Pääjutun tietokonenörtti tekee mitä tekee osittain sen takia, että häneen suhtaudutaan niin kuin suhtaudutaan. Poliisi Luttinen tekee enemmän kuin jaksaakaan jostain muusta syystä. Kurditulkillakin on omat vastuukäsitteensä, kun hän toimii niin kuin toimii.

Kaikki oikeastaan toimivat kirjan nimen mukaisesti vilpittömässä mielessä, kun tekevät mitä tekevät. Kirja tuntuukin sanovan, että ihminen haluaa yleensä toimia oikein, ihminen haluaa tehdä hyvää. Jotenkin teot vain välillä kuitenkin kääntyvät pahoiksi.

Koskinen totuttelee esimiehyyteen

Jokisen pääpoliisi komisario Koskinen istuskelee huoneessaan ja inhoaa edelleen kaiken maailman raportteihin ja kyselyihin vastaamista. Niiden pinot hänen työpöydällään vain kasvavat.

Mutta heti kun saa lähteä tapauspaikalle tai palavereihin muiden kanssa, niin Koskinen herää eloon. Tai kun puhelin soi tai sihteeri tuo jokin soittopyynnön tai muuten tapahtuu jotain papereiden ulkopuolella.

Oikeastaan Koskinen ei vieläkään miellä itseään esimieheksi vaan puurtaa tutkijana tutkijoiden joukossa. Esimiehyys edellyttäisi yhteydenpitoa ylöspäin, kiinnostusta kehityskyselyihin ynnä muihin Koskisen mielestä kaikkea muuta kuin kiinnostaviin asioihin.

Koskinen joutuu hoitelemaan ex-vaimonsa ongelmia. Vahingonilo ja toisaalta aito huoli pitkäaikaisesta elämänkumppanista vaihtelevat Koskisen mielessä, kun hän tajuaa miten syvälle vaimon uusi mies on vajonnut.

Tampereen sydämessä

Lähes koko ajan ollaan aivan Tampereen sydämessä, Finlaysonin alueella. Pyöräillessään alueella Koskinenkin intoutuu muutaman kerran oikein ihailemaan merkittävää kansallismaisemaa. Seppo Jokinen tekeekin melkoista kulttuurityötä Tampereella, kun hän kirjaa kansien väliin kaupungin nykyelämää.

Nykyelämää on myös se, että pareja löydetään ja vaihdetaan internetin välityksellä. Siellä keskustelupalstoilla voi saada sykettä kuivahtaneeseen suhteeseen, mutta siellä voi antaa huomaamattaan turhia toiveita ihan vakavissaan liikkuville keskustelijoille.
Se mikä on yhdelle kevyttä leikkiä on toiselle täyttä totta.

Vastuukysymykset pitäisi pitää mielessä myös netissä. Sielläkin pitäisi liikkua vilpittömässä mielessä. Joten komisario Koskinen Tampereelta on huolissaan monista yhteiskuntamme ongelmista. Ei kuitenkaan pelkästään ryppyotsaisesti vaan myös arkipäivän komiikkaa ymmärtäen.

Vilpittömässä mielessä on monella tasolla mielenkiintoinen, omassa ajassamme liikkuva ja ajatuksia herättävä lukukokemus.

 

Seppo Jokisen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

 

julkaistu alunperin Kaupunkilehti Seiskassa