Leon, Donna

Kuuromykän Daviden salaperäinen elämä

Donna Leon, Kultamuna. Otava 2015.

Kultamuna kertoo keski-ikäisestä Davidesta, joka yllättäen kuolee unilääkkeiden yliannostukseen. Tiettävästi Davide ei ole aiemmin käyttänyt unilääkkeitä, mutta näin kävi. Davide oli monien tuntema kuuromykkä ja jälkeenjääneen oloinen pesula-apulainen, joka asui yhdessä äitinsä kanssa.

Italiankin vanhukset haluavat puhua

Donna Leon, Turvasatama.  Otava 2013.

Donna Leonin Turvasatama kertoo iäkkäästä venetsialaisesta naisesta, joka löytyy kotoaan kuolleena. Guido Brunetti ja muut Venetsian poliisit pähkäilevät, mitä on tapahtunut. He haastattelevat lukuisia iäkkäitä ihmisiä ja tutustuttavat lukijan samalla näiden elämänpiiriin.

Rikkaat ja köyhät kohtaavat Venetsian palatseissa
Donna Leon, Unelmien tyttö. Otava 2010.
 

Unelmien tyttö on 17. suomennettu Donna Leonin Venetsiaa kuvaava dekkari. Kaikissa näissä kirjoissa on kuljettu pitkin Venetsia kapeita katuja, noustu ylös kivisiä siltoja ja hypätty vaparettoon ja näin huristeltu pitkin kanaaleja. Donna Leonin vakiopoliisi Guido Brunetti kävelee työpaikalleen sikäläiseen poliisiin eli Questuraan, mutta käyttää työasioissa poliisiveneiden ohella usein vesibussia eli vaparettoa.
 

Oman käden oikeus kuvaa Venetsian sotilasakatemiassa tapahtuvaa nuorukaisen kuolemaa. Koulu haluaa antaa sen kuvan, että kyseessä on itsemurha, mutta poliisi Brunetti ja monet muutkin tahot ovat toista mieltä.

Niinpä jälleen kerran haastatellaan nuorukaisen vanhempia ja koulun oppilaita sekä heidän vanhempiaan. Poliisien päässä pyörii taas hyvinkin isoja ympyröitä, sillä koulun oppilaat ovat niitä niin sanottujen parempien perheiden poikia.

Myrskyjen meri tapahtuu pääosin Venetsia edustalla olevilla saarilla. Sieltä löytyy kuolleita kalastajia, joiden murhia Brunetti kumppaneineen joutuu tutkimaan. Tässä kirjassa monitaitoinen sihteeri signorina Elettra osallistuu vaarallisen aktiivisesti myös kenttätutkimukseen.

Vaikka Donna Leonin kirjoissa yleensäkin matkustetaan veneellä, Myskyjen meressä ollaan tavallistakin enemmän tekemisissä meren kanssa. Tapahtumapaikka, Pellestrinan saari, sijaitsee merellä jonkin matkan päässä Venetsiasta.

Ylimyksen kuoleman taustalta paljastuu shakepearelainen perhetragedia. Pari vuotta sitten kadonneen, kidnapatun, merkkisuvun poika löydetään peltoon haudattuna. Poliisi ryhtyy selvittämään tapahtuneen taustoja.

Käy ilmi, että sukulaiset ovat hyvin vähäpuheisia ja haluttomia yhteistyöhön poliisin kanssa. Vedotaan vanhojen haavojen auki repimiseen ja omaisten kiusaamiseen. Mutta jostain poliisien pitää saada tietoja.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Leon, Donna