Sipilä, Jarkko

Mikä olikaan se syy tappaa?

Jarkko Sipilä, Syy tappaa. CrimeTime 2020.

 

Sipilän uusin Takamäki-dekkari pyörii enimmäkseen Itä-Helsingissä. Puotilassa surmataan nimittäin eräänä perjantaina kaksi 14-vuotiasta koulutyttöä. Takamäen ryhmä saa murhat tutkittavikseen. Koska ollaan Itä-Helsingissä, eri tahoilla ruvetaan ounastelemaan, että asialla olisi joku maahanmuuttaja. Tämä tutkintalinja pyörii päällimmäisenä myös poliisin mielessä.

 

Ruumiita setelisateessa

Jarkko Sipilä, Mies kuumasta. Crime Time 2015.

Sipilän uusin kirja lähtee Espanjasta ja sinne se tavallaan päätyykin. Kuitenkin 99 prosenttisesti kirjassa liikutaan Suomen kamaralla. Pääosin ollaan Helsingissä tai sen liepeillä.

Suomalaisten poliisien käsiin kulkeutuu vähän väliä rahaa, sileitä 50 euron seteleitä. Niitä löytyy autoista ja asunnoista. Käy ilmi että kyseessä on väärennetty raha, mutta taitavasti väärennetty. Vähitellen alkaa kuolla ihmisiä, ja loppua kohti mennessä ruumiita tulee yhä kiihtyvään tahtiin.

Kuolleet eivät vaikene

Jarkko Sipilä, Luupuisto. Crime Time 2014.

Luupuiston mukaan lause Kuolleet eivät vaikene, on väkivaltarikostukijoiden yhdistyksen motto. Tämä motto sopii hyvin Luupuistoa käsittelevän arvion nimeksi. Luupuistossa on nimittäin valtavasti uhreja, myös kuolleita uhreja. Ainakin kahden sukupolven lapset ovat uhreja, ja aikuiset miehet ovat sekä tekijöitä että uhreja.

Raamatunlauseita höpöttämällä tuhoja tekemään
Jarkko Sipilä, Suljetuin ovin. Crime Time 2012.

Jarkko Sipilän tutut poliisit Takamäki, Joutsamo, Suhonen, Kulta ja muut joutuvat rikollisten tulilinjalle. Joku haluaa kostaa, mutta kuka. Suhonen liikkuu edelleen välimaastossa muun muassa Suikkasena, ja saa ongittua jotain tiedonmurusia. Rikolliset ovat kuitenkin yleensä monta askelta poliisia edellä.
 

Murun tarina koskettaa ja pysäyttää
Jarkko Sipilä, Muru. Crime Time Helsinki 2011.
 

Jarkko Sipilä on taas kirjoittanut erinomaisen dekkarin. Muru kertoo lievästi kehitysvammaisesta tytöstä, jota lähitalojen miehet ovat pitäneet leikkikalunaan ja joka kirjan alussa surmataan. Monet ovat nähneet mitä kerrostalossa tapahtuu, mutta eivät ole välittäneet. Rikos on sekin että näkee mutta ei välitä.
 

Sivut

Tilaa syöte RSS - Sipilä, Jarkko