Matti Laine, Ammattilainen. Gummerus 2010.

En ymmärtänyt mihin Ammattilaisessa pyrittiin
Matti Laine, Ammattilainen. Gummerus 2010.
 

Minun oli todella vaikea päästä sisälle Ammattilaisen kuvaamiin maailmoihin. Ammattilainen, ammattitappaja , lähtee Portugalista Suomeen toimittamaan saamaansa tehtävää. Tarina lähtee siis Portugalista, kulkee ensin kahtaalla, Suomessa ja Portugalissa ja päätyy sitten kulkemaan moniaalla Suomessa. Suomessa kirjailija kuvaa ammattilaisen ohella pääasiassa nuoria pareja lapsenhoito-ongelmineen parinvaihtoineen.
 

Mutta mitä on tämän kaiken takana, sitä en käsittänyt. Minkä takia ammattilaisen piti tulla Suomeen? Miten nämä nuoret parit liittyvät ammattilaisen maailmanpiiriin? Miten kulosaarelainen keski-ikäinen pariskunta liittyy kuvioon? Mitä kirjailija tällä kaikella oikein haluaa sanoa?  En ymmärtänyt. Ainoa asia, jossa olin näkevinäni jotain mieltä, oli päähenkilö Severin ammatti tapahtumanikkarina.
 

Olen sitä mieltä, että Matti Laineen paras kirja on edelleen hänen ensimmäisensä eli Pudotus (2008). Siinä oli jotain uskottavaa ja mielenkiintoista. Sen jälkeen ilmestyneet Sivukuja (2009) ja nyt tämä Ammattilainen (2010) kuvaavat elämää niin kaoottisesti, että ainakaan minä en pysy mukana enkä pysty hahmottamaan kaiken takaa jotain syvempää sanomaa. Sellaista kuitenkin kirjasta aina haen. 
Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: