Matti Laine, Pudotus. Gummerus 2008

Ministerin kuoleman merkitsemä

Matti Laineen esikoiskirja, esikoisdekkari, kertoo ministerin kuoleman taustoista ja syistä. Dekkarin omaisesti etenevä kirja kertoo aluksi ministerin nuoruudesta. Tämän jälkeen nuoruudenystävä yrittää selvittää kuolemantapausta. Ministerin kuoleman takaa paljastuu erittäin kova maailma.

Ministerin nuoruudenystävä sarjakuvapiirtäjä Ari Aalto joutuu eräänlaiseksi kuriiriksi, sillä juuri ennen kuolemaansa ministeri on käynyt hänen luonaan. Vasta aivan kirjan lopulla Ari Aalto tajuaa, mitä häneltä odotetaan. Muu osa kirjaa on pakoilua, omituisten sattumusten selvittämistä, jatkuvassa hengenvaarassa oloa.

Jännitystä löytyy. Jännitys myös säilyy aivan loppumetreille. Jännitystä lisää erityisesti se, että kehenkään ei voi luottaa, ei edes poliisiin. Ministerin kuoleman taustavoimat ovat ulottaneet lonkeronsa kaikille yhteiskunnan tasoille.

Tämä kirja antaa virkamiehistä melko lohduttoman kuvan. Yhtä lohduttoman kuvan se antaa muusta yhteiskunnasta. Raha näyttää olevan se voima, jota kaikki tottelevat. Joten se joka saa kerätyksi taakseen rahavuoren, vetelee naruista, muut ovat hänen sätkynukkejaan.

Nimi Pudotus tarkoittanee ministeri Samuel Helanderin elämän heilahteluja. Helanderin uraa siivittivät nopeat nousut huipulle ja yhtä nopeat pudotukset aivan pohjamutiin. Näin tapahtui firman suhteen ja politiikan huipulta Helander sukelsi kuolemaan.

Näkökulma on nuoruudenystävän näkökulma. Kaverukset eivät enää vuosiin ole olleet missään tekemisissä, joten suhde on haalentunut. Ehkä tämän takia kirjaan jää hieman kylmä ote. Ihmisiä kuolee, mutta heidän kohtaloaan ei jää suremaan, he ovat vieraita ihmisiä. Mutta dekkarin peruselementit ovat kohdallaan.

Ritvan dekkariarvostelut: