Stefan Nyman, Anna online. Teos – Söderströms 2008.

Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Kun tietokone ryhtyy omia aikojaan mesettämään!
Stefan Nyman, Anna online. Teos – Söderströms 2008.

Stefan Nyman kuvaa esikoisromaanissaan, modernissa trillerissä, turkulaisia opiskelijoita. Nämä mesettävät toisilleen lähes taukoamatta elleivät sitten ole jo yhdessä. Yöaika näyttää olevan mesettämiseen otollisinta aikaa.

Anna, Samuel ja Pentti tapailevat toisiaan ja opiskelevat kuka mitäkin. Annalla on traaginen menneisyys, josta kirjassa kerrotaan useita eri versioita. Samuel näyttää juovan liikaa, ja Pentillä on mielenterveysongelmia, ainakin masennusta ja unettomuutta.

Vähitellen Annan menneisyys nousee yhä vahvemmin esiin. Sitä kautta kirjaan tulvahtaa yliluonnollisia kauhukuvia. Voiko Annan tietokone mesettää, vaikka Anna on itse nukkumassa tai Paraisilla tietokoneiden saavuttamattomissa? Samuel rupeaa pelkäämään konettaan.

Kirja alkoikin vetää paremmin vasta sitten, kun tämä kauhuelementti tulvahti mukaan, jossain puolen välin paikkeilla. Eli suhteellisen pitkässä johdannossa kuvataan turkulaista opiskelijaelämää, joka puhkeaa kukkaan yleensä viimeistään aamutunneilla. Istutaan muun muassa Reijo Mäenkin tunnetuksi tekemässä Apteekissa. 

Ilmeisesti Turussa on ihan oikeasti runsaasti naakkoja. Ainakin tämän kirjan mukaan ne jopa tunkevat ikkunoista sisälle. Menivätpä kirjan henkilöt mihin tahansa, he näkevät naakkoja joko maassa tai katoilla, missä milloinkin. Valkoiset naakat ovat oma lukunsa.

Lopussa tulikin kieltämättä mieleen elokuva Hitchcockin Linnut. Tässä kirjassa lintuja ovat juuri naakat, ne uhkaavat opiskelijoiden elämää, ainakin mielenrauhaa.

Kirjan loppuhuipennus jää pitkälti lukijan mielikuvituksen varaan. Samuel tekee valintansa, mutta mikä se on? Mitä tapahtuu, ja kenen silmin asioita katsellaan?

Ritva Sorvali