Timo Sandberg, Pöllön huuto. Karisto Oy 2007.

Kuolema kohtaa Järvenpäässä
Timo Sandberg, Pöllön huuto. Karisto Oy 2007.

Timo Sandbergin Pöllön huuto alkaa kolmella kuolemantapauksella. Ennen kuin parikymmentä sivua on kulunut, on nuori Marko jäänyt junan alle ja Järvenpään kaupunginjohtaja sekä yksi naisvaltuutettu ammuttu.

Eki Heittola, Taru Lund ja muut Järvenpään poliisit joutuvat pian koko Suomen silmätikuiksi; jotain pitäisi tapahtua, tutkinnan pitäisi edetä reippaammin. Heittolan ja Lundin oma suhde kehittyy tutkinnan aikana, ja heille sen suo, sillä molemmat joutuvat myös kiperiin tilanteisiin, suoranaiseen hengenvaaraan. Heittola yrittää lisäksi luoda suhdetta aikuiseen tyttäreensä ja Lund vanhainkodissa dementoituvaan kummitätiinsä. 

Heittolaa huolestuttaa, kun hän kuulee tyttärensä seurustelevan vanhemman miehen kanssa. Ja Taru Lundille paljastuu, että henkilökunta voi saada vanhuksen näyttämään höppänämmältä kuin tämä onkaan, jos henkilökunnassa on epärehellisiä ihmisiä. Kuka uskoo muistamatonta vanhusta, jos henkilökunta puhuu muuta. Onneksi joillakuilla omaisilla on poliisisukulainen.

Heitteille jätetyt nuoret ovat aikapommi. Timo Sandberg kertoo 19-vuotiaasta Markosta, joka majailee milloin missäkin ja yrittää päästä pinnalle, mutta tuhoutuu. Kirjailija kuvaa myös Olavia ja Janitaa, jotka asustelevat huviloissa ja yrittävät saada jostain sekä huumeita että ruokaa. Molempien vieroitushoito on lopetettu kunnan säästötoimien takia.

Timo Sandberg pystyy kuljettamaan luontevasti läpi kirjan parinkymmenen ihmisen henkilövyyhden. Epäiltyjä on useammalla taholla, ja heitä kuljetetaan lähes alusta lähtien mukana. Kirjailijan kriittisen silmän kohteena on sekä vanhustenhuolto että nuorten työttömyyden aiheuttamat ongelmat.

Odotin hieman isompaa kuviota kaupunginjohtajan murhan takaa. Mutta toisaalta, jos hyväksyy sen että kaupunginjohtaja on vastuussa kaikesta kaupunkinsa alueella tapahtuvasta, tapahtumien syyt ja seuraukset on kerrottu aivan loogisesti. Näinkin tämä asia saattoi mennä.

Pöllö huusi aikansa, kunnes se hiljennettiin. Mitä pöllö tässä kirjassa symboloi, sen saanee kukin lukija itse keksiä. Mutta kuten muutkin oleelliset henkilöt, myös pöllö on mukana alusta loppuun.

Ritva Sorvali
 

Ritvan dekkariarvostelut: