Janne Katajisto, Savolaista rulettia. Nordbooks 2009

Iso raha jyllää maalaiskaupungissa
Janne Katajisto, Savolaista rulettia. Nordbooks 2009
 

Janne Katajisto kuvaa esikoisdekkarissaan lähinnä savolaisen maalaiskaupungin nuorisoa. Kirjan päähenkilö on paikkakunnan nuoriso-ohjaaja Äijä, kuten nuoret häntä nimittävät. Äijä järjestää diskoja nuorisotalolla ja valvoo muutenkin nuorten iltameininkejä.
 

Vaikka keskiössä ovat nuoret, Katajisto saa kirjaansa mahtumaan koko kaupungin. Työttömyys uhkaa yhä useampaa, joten kaupungin isät sekä paikallinen tehdas suhtautuvat hövelisti isoon venäläiseen rahaan, jota heille tarjoillaan. Rahan alkuperästä ei olla kovin tarkkoja.
 

Vaikka kaksi nuorta kuolee kirjan alussa ja kaksi joutuu teholle, tapahtuman syyt uhkaavat jäädä isompien hankkeiden varjoon. Mitä nuoret olivat ottaneet, mistä he olivat aineensa saaneet, tutkinta seisoo paikallaan. Äijä aloittaa oman yhden miehen tutkintansa.
 

Katajiston tarina muistuttaa amerikkalaisia dekkareita, joissa salapoliisi on tämän tästä henkihieverissä, monen tulen välissä. Äijäkin joutuu jopa poliisin kanssa kahinoihin, kun ei lopeta omia tutkimuksiaan. Äijän vinkkejä ei uskota vaan tästä tehdään juoppolalli, mikä hän tietysti jossain määrin onkin. 
 

Taustalla häärää iso venäläinen raha. Savolaista rulettia lienee se, kuka sattuu tuon rahan tielle ja miten siihen suhtautuu. Kumartaako sitä vai rupeaako ottamaan selvää sen alkuperästä? Henkikulta on veitsen terällä, jos valitsee tutkimuslinjan.
 

Mielestäni Katajisto pystyy oivallisesti kuljettamaan eri tasojen tarinaa rinnakkain. Nuoriso-ohjaaja näkee sekä nuorten olot että oman ikäistensä olot, hän on oikeastaan näköalapaikalla. Hänen kauttaan maaseutukaupungin arki levittäytyy lukijan eteen monivivahteisena.
Ritva Sorvali   

 

Ritvan dekkariarvostelut: