Matti Laine, Eksytetty. Gummerus 2011.

Suuren rahan toivossa rikosten tiellä
Matti Laine, Eksytetty. Gummerus 2011.
 

Matti Laineen uusin dekkari Eksytetty kuvaa luontevasti nuorehkon keskiluokan helsinkiläistä kesää ja kertoo samalla erittäin isoista ja kauaskantoisista rikoksista. Aluksi päähenkilö Ari Aallolla on vain epämääräisiä pelkoja, sitten käy ilmi että hänen henkilöllisyyttään on käytetty hyväksi ja että hänen entistä avovaimoaan uhkaillaan.
 

Ari Aalto ryhtyy toimittajakaverinsa Räsäsen kanssa selvittämään asioita. Niitä selvitellään sekä netissä että ajamalla Suomen halki Tornionjokilaaksoon ja takaisin. Räsäsellä on kavereita ja etenkin ryyppykavereita joka niemennokassa, joten harhaudutaan milloin mihinkin. Paikoin kerronta tältä osin muistuttaa Reijo Mäkeä.
 

Kaikesta säheltämisestä huolimatta kirjailija ei ole eksyksissä tarinansa kanssa vaan aiheista kuroutuu kohtalaisen napakka ja yhtenäinen teos. Ainoastaan rikosten tekijän motiivi jäi minulle hieman auki. Kaikelle muulle löytyy tavallaan järkevä selitys, jos rahanahneus on järkevyyttä. Kirjan ihmisiä ohjaa nimenomaan nopean rikastumisen idea ja sen hyväksi ollaan valmiita tekemään mitä vain. Vaikkapa murhia.
 

Muita motiiveita ovat kateus, mustasukkaisuus, katkeruus, osattomuus. Tavallaan harmi, että se henkilö jossa tämä tunteet jylläsivät, jäi sivuhenkilöksi. Hänestä puhutaan ja hän näyttäytyy kirjassa pari kertaa, mutta ei muuta. Kiinnostavin kysymys on kuitenkin aina, miksi näin tapahtuu ja yksi kiinnostavimmista henkilöistä on se, joka ajautuu rikosten tielle.
 

Ritva Sorvali  

 

Ritvan dekkariarvostelut: