Matti Laine, Pahojen miesten seura. Gummerus 2012

Nuorten tie pahojen miesten seuraan
Matti Laine, Pahojen miesten seura. Gummerus 2012.
 
Pahojen miesten seura on napakka kuvaus alamaailman liepeillä pyörivästä porukasta, jonka rahantuoksuiseen maailmaan on helppo ajautua. Siihen ajautuu entinen huippujääkiekkoilija Elias, joka ajaa taksia öisessä Helsingissä ja saa yllättäen houkuttelevan tarjouksen.
 
Hyväksyttyään tarjouksen Eliaksen elämä on edelleen öistä autossa istumista, mutta nyt enimmäkseen varjostustehtävissä. Tästä maksetaan enemmän kuin asiakkaiden kuljetuksesta. Mutta tässä tehtävässä on myös varjopuolensa. Koska tahansa varjostettava voi huomata mitä on tekeillä, ja tuolloin varjostaja on vaarassa. 
 
Matti Laine kertoo tarinaa koko ajan Eliaksen näkökulmasta. Elias ajautuu yhä syvemmälle erityyppisten rikollisliigojen maailmaan. Samalla Elias kuitenkin tuntuu säilyttävän alkuperäisen moraalinsa eikä suostu tekemään mitä tahansa. Eliaksen ominaisuuksiin kuuluu myös uskollisuus hänet palkanneille tahoille.
 
Lukija on sisällä Eliaksen ajattelussa ja maailmankuvassa ja alkaa ilman muuta pelätä hänen puolestaan. Monesti huomaakin ajattelevansa että eikö tuo Elias tajua, miten hänen saattaa noissa hommissa käydä. Onko hän naiivi vai tyhmänrohkea vai mikä? Ikään kuin Eliaksella ei olisi ollenkaan itsesuojeluvaistoa.
 
Elias on ikään kuin villin lännen sankari, joka viis veisaa omasta turvallisuudestaan, kunhan muiden asiat saadaan kuntoon. Elias haluaa auttaa siskoaan, naisystäväänsä Sonjaa, nuorta jääkiekkolupausta ja haluaapa hän auttaa myös epämääräisiä bisneksiä hoitavaa Askaliakin.
 
Pahojen miesten seura on hyvä kuvaus siitä, miten helppo nuoren miehen on ajautua kaltevalle pinnalle. Sinne saattaa ajautua jännityksen huumassa kuten nuoren Veeti Porasen käy tai ihan hyvää hyvyyttään kuten Eliakselle käy. Matti Laine kirjoittaa mielenkiintoisesti ja hänen tarinansa pysyy hyvin kasassa juuri Eliaksen näkökulman kautta.  
 
Ritva Sorvali       
 
 

Ritvan dekkariarvostelut: