Simo Hiltunen, Lampaan vaatteissa. WSOY 2015.

Kotiväkivalta lyödään luihin ja ytimiin

Simo Hiltunen, Lampaan vaatteissa. WSOY 2015.

Simo Hiltusen kirjan motto on: Pahuus kiehtoo sinua, koska haluat ymmärtää itseäsi. Tämä motto kuvaa hyvin kirjan aiheita. Kirjan päähenkilön rikostoimittaja Lauri Kiven kuulo on vammautunut lapsuudenkodin väkivaltatilanteissa. Isä on lyönyt häntä. Lauri on kasvanut jatkuvan pelon ilmapiirissä.

Simo Hiltunen kuvaa läheltä sitä, miten pelossa kasvanut ihminen saattaa reagoida uhkaavissa tilanteissa. Vaikka hän kuinka järjellään vastustaa väkivaltaa ja etenkin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, hän ei pysty täysin luottamaan itseensä tietyissä tilanteissa. Hän saa koko ajan pelätä itseään. Väkivalta on ikään kuin lyöty hänen sisäänsä.

Lampaan vaatteissa kuvaa rikostoimittajaa, joka tutkii perhemurhia. Lyhyen ajan sisällä Suomessa on tapahtunut useita murhia, joissa koko perhe on murhattu. Poliisi on päätynyt siihen, että isä on tappanut ensin perheensä ja sitten itsensä. Kun Lauri Kivi tutkii näitä tarkemmin, hän tekee yllättävän havainnon.

Simo Hiltunen kuljettaa tarinaa pitkin Suomen perhemurhien tapahtumapaikoilla, välillä toimittaja on itsekin vankilassa epäiltynä murhista. Yhtenä juonteena kirjassa kulkee myös Lauri Kiven oma perhe, josta hän on luopunut lähes 20 vuotta sitten. Hän joutuu yllättäen haastattelemaan tytärtään.

Kaikenlaiset perheet ovat tämän kirjan keskiössä. Ensinnäkin ne lapsuudenkodit, joissa alkoholi ja perheväkivalta ovat vammauttaneet lapset. Kun nämä lapset perustavat omia perheitä, ainakin jotain lapsuudenkodin ilmapiiristä siirtyy myös uuteen kotiin. Yhtenä perheryhmänä ovat murhatut perheet.

Tämä kirja on hätähuuto lasten puolesta. Se haluaa sanoa, että me kaikki olemme vastuussa. Jokainen joka näkee tai kuulee perheväkivaltaa, on vastuussa. Hänen pitää tehdä asialle jotain. Hänen pitää tehdä ainakin lastensuojeluilmoitus. Jonkun on pidettävä lasten puolta.

Lampaan vaatteissa on tärkeä kirja. Nimi on moniselitteinen. Niin lammas ei kukaan kuitenkaan saa olla, että katsoisi läpi sormien näkemiään perheväkivaltatilanteita. Myös se vammauttaa, että näkee eikä tee mitään.

Ritva Sorvali           

   

Ritvan dekkariarvostelut: