Mika Hentunen, Elossa Washingtonissa. CrimeTime 2018.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1341376

Suomalaistaustaiset henkilöt Amerikan rikosvyyhdessä

Mika Hentunen, Elossa Washingtonissa. CrimeTime 2018.

Toimittaja Mika Hentusen toinen dekkari Elossa Washingtonissa kertoo jo nimessään sen, että joissain paikoin Washingtonia on suorastaan ihme, että on elossa. Taksit eivät edes suostu ajamaan tiettyihin kaupunginosiin.

Tämä dekkari syleilee kuitenkin lähes koko maailmaa. Henkilöitä tai tapahtumia on sijoitettu ainakin Koreaan, Suomeen, Venäjälle eri paikkoihin, Itävaltaan ja USA:han eri liittovaltioihin. Esimerkiksi USA:ssa ajetaan autolla kolme vuorokautta ja ollaan vielä liittovaltion sisällä.

Kirjan alussa esitellään lähes kymmenkunta eri tahoa, ja vasta loppupuolella ne alkavat jotenkin kuroutua yhteen. Joten kirjailija ei päästä lukijaa helpolla. Ymmärränkin mainiosti, jos joku lukija antaa periksi eikä jaksa ruveta kokoamaan tätä palapeliä. 

Mutta jos pysyy kyydissä mukana, pääsee ainakin lähelle Trumpin virka-asuntoa, voi lukea analyysejä USA:n nykyjohdosta, tutustuu valtavankokoisiin rottiin sekä korealaisten viinapäähän ja pääsee henkilöiden mukana hapuilemaan hylättyyn kaivoskaupunkiseutuun, jossa maa vajoaa edelleen siellä täällä.   

Hentusen henkilöt ovat pääosin eri maiden poliiseja, Suomen Supo on juonessa mukana. Suomalaisjuuret ovat yllättävän monella muullakin henkilöllä kuten kuvatulla poliitikolla, jääkiekkoilijalla, Neuvostoliitosta paenneella hierojalla ja niin poispäin. Suomalaisuus on yksi henkilöryhmiä yhdistävä tekijä.

Juoni on kuitenkin tässä kirjassa se tärkein, se poukkoilee ja haarautuu eri suuntiin. Niinpä lukijan pitää olla hyvämuistinen ja/tai pystyä lukemaan kirja mieluiten kerralla, jotta pysyy kaikissa kuvioissa mukana. Todennäköisesti tämä dekkari kuuluu niin sanottuun kovaksikeitettyyn lajityyppiin.

Ritva Sorvali

 

 

Ritvan dekkariarvostelut: