Eva Frantz, Sininen huvila. Kustantamo S&S, 2017.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1295429

Kosto suositulle bloggaajalleko?

 

Eva Frantz, Sininen huvila. Kustantamo S&S, 2017.

 

Eva Frantzin Sininen huvila aloittaa uuden dekkarisarjan, jossa rikoksia selvittelee vanhempi rikoskonstaapeli Anna Glad. Sinisen huvilan lattialta löytyy nimittäin kyseisen talon omistaja, suosittu bloggaaja Becca Stenlund verilammikosta pahoinpideltynä.

 

Poliisi aloittaa tutkinnan käymällä läpi uhrin lähipiiriä, tietokonetta, blogipalstaa ja muuta elämää. Poliisitutkinnan lomassa kirjailija kuvaa jonkun yksinäisen henkilön hiippailua ja ajatuksia talon liepeillä. Myös toistuva kursivoitu teksti kertoo joistain muista ihmisistä ja heidän suhteistaan. Sekä yksinäinen henkilö että kursivoidun tekstin henkilöt kuuluvat kiinteästi tapahtumiin.

 

Melko paljon kuluu poliisilta aikaa nettimaailman selvittelyihin. Siellä bloggaajat ja trollit käyvät toistensa kimppuun hyvinkin kovasanaisesti ja samalla yrittävät peittää jälkiään. Oikeastaan nettimaailma on vähintään yhtä tärkeä kuin näkyvä muu maailma. Näkyvää maailmaa edustavat pahoinpidellyn 5-vuotias poika, aviomies sekä anoppi. Poliisit käyvät jututtamassa myös nettiyhteyksistä paljastuvia henkilöitä.

 

Keskushenkilöä Anna Gladia kirjailija kuvaa sekä työssä että kotona. Kotona Annan työnhakuun väsynyt avomies pelaa nettipelejään, mutta onneksi tutkinnassa tarvitaan tamperelaista nörttipoliisia, joka tuo hieman vipinää Annan elämään. Anna on jo 37-vuotias, joten hieman ihmettelin, miten hän tutkinnan auki ollessa näin paljon miettii miesasioitaan.

 

Tarinan rakenteen kannalta on hyvä asia, että edellä mainitut yksinäinen henkilö sekä kursivoidun tekstin henkilöt kulkevat edes tällä tavalla tarinassa mukana. Nimittäin lopussa paljastuu aivan uusia juonenkäänteitä, uusia epäiltyjä ja uusi tekijäkin. Joten jollei esimerkiksi kursivoitua tekstiä olisi kirjassa ollut, tekijä olisi tullut melkein kuin tyhjästä.

 

Kyseessä on pieni paikkakunta, joten ihmettelin, kuinka lehdistö pyörii tapahtuman kimpussa noinkin innokkaasti. Tietysti netti tuo kaiken lähelle, eikä kukaan ole syrjässä, jos netissä huseeraa. Kaikenlainen kuuluisuuden tavoittelu näyttääkin piinaavan joitakuita, tästäkin Sininen huone kertoo.

 

Sininen huone aloittaa kiinnostavan dekkarisarjan, jossa etenkin naisten asiat näyttävät nousevan esille.

 

Ritva Sorvali      

Ritvan dekkariarvostelut: