Terttu Autere, Kuka murhasikaan rouva Holmin?

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.68653

Pikkukaupunki herää eloon murhamysteerissä

Terttu Autere, Kuka murhasikaan rouva Holmin?

 

Terttu Autere kirjoittaa nostalgista miljöökuvausta 1930-luvun lopun suomalaisesta pikkukaupungista. Tuossa kaupungissa on apteekki, lääkäri, pankkeja, kauppoja, kampaajia, kahviloita, matkustajakoti, kouluja, tehtaita, rautatieasema, Kassisen kapakka, ainakin kolme pirssiä ja tietenkin poliisiasema. Kaupunki sijaitsee veden äärellä, puhutaan myös kanavanvartijasta.

 

Kirjassa eletään harmaata marraskuuta, maassa on loskaa ja liukkautta. Niinpä kun koko porukka on juhlinut apteekkarin syntymäpäiviä, pirsseillä on kysyntää, kun rouvat pitää saada korkokengissään kuivin jaloin kotiin. Miehet puhuvat vaimoistaan nimenomaan rouvina, meidän rouva sitä ja meidän rouva tätä. Syntymäpäiville ja muihinkin juhliin kutsutaan ihmiset pariskunnittain. Yksinäiset naiset jäävät kotiin.

 

Juuri mainittuna syntymäpäiväiltana rouva Holm murhataan. Rouva Holm on leski, joten hän ei osallistu kaupungin pippaloihin, hän on kotona. Kun aamulla selviää, mitä on tapahtunut, paikallinen poliisi ryhtyy tutkimaan tapausta ja saa avukseen Helsingistä nuoren etsivän Juhani Kuikan. Tämä asettuu asumaan matkustajakotiin ja ryhtyy paikallisen poliisin kanssa selvittämään tapausta.

 

Selvittelyn yhteydessä tutustutaan kaupungin asukkaisiin ja kaupunkiin muutenkin. Ja lopulta tapahtumille löytyy hyvä syy. Oikeastaan sitä on pohjustettu pitkin kirjaa, mutta huolimaton lukija ei ehkä ole huomannut. Lopussa kaikki on selvää.

 

Terttu Autere rinnastuu esimerkiksi Virpi Hämeen-Anttilaan, joka kuvaa 1920-luvun Helsinkiä. Samalla tavalla Terttu Autere loihtii kirjaan ajan ilmapiirin, elämäntavan, hengen. Mutta mikä on tämä Terttu Autereen kaupunki. Sitä ei kirjassa mainita, mutta se on jokin järven rannalla ja ehkä myös rajanpinnassa sijaitseva itäsuomalainen kaupunki. 

 

Ajankuva tuntuu uskottavalta. Siihen on mukava hypätä ja antaa kirjailijan paikoin ilkikurisenkin äänen kertoa tarinaa menneisyydestä.

 

Ritva Sorvali   

 

 

 

 

Ritvan dekkariarvostelut: