Terttu Autere, Kuokkavieraana kuolema. Karisto 2019.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1363774

Sortavala kesäisen murhan miljöönä 

Terttu Autere, Kuokkavieraana kuolema. Karisto 2019.

 

Kuokkavieraana kuolema sijoittunee 1930-luvun Sortavalaan. Kirjassa kerrotaan, että kaupunki sijaitsee järven rannalla, siellä on kouluja kuten esimerkiksi opettajaseminaari, laulujuhlat, läheinen luostarisaari, seurahuone, rautatieasema ja niin poispäin. Kiinnostavinta tässä kirjassa olikin miljöönkuvaus.

 

Kaikki alkaa lääninetsivä Juhani Kuikan häistä, jotka pidetään kaupungin seurahuoneella. Hääparin lähtöhälinässä yksi häävieraista tuupertuu lattialle, ja sittemmin selviää, että hänet on myrkytetty. Lääninetsivä hälytetään häämatkaltaan selvittämään tapausta. Morsian on kyseisen kaupungin tyttöjä, joten nuoripari voi tutkinnan ajan asua anoppilassa.

 

Anoppilassa asumisen ja hääaiheen takia tässä kirjassa onkin ehkä turhan paljon kuvattu lääninetsivän henkilökohtaista elämää. Dekkarinlukijoita ei niinkään kiinnosta onko etsivä onnellinen vai onneton, vaan miten tutkinta sujuu, miten kaupungin väki penkoutuu tutkinnan aikana esiin. 

 

Sukulaisnaiset ystävättärineen ja mehunkeittoineen ovat isossa roolissa. He ovat myös kuulolla ja osallistuvat mieluusti tutkintaan. Onneksi vastavihitty nuoripari kuitenkin myös vaeltelee kaupungissa, ja sillä tavalla lukija näkee ja kokee tätä viehättävää suomalaista pikkukaupunkia, joka eli rauhallista elämäänsä ennen sotia.

 

Murhan motiivi ei tuntunut uskottavalta, tuskin tuosta syystä murhia on Suomessa tehty, etenkään 1930-luvulla. Ehkä tämän kirjan isompi aihe olikin Sortavalan kuvaus, murha oli siinä vain lisämausteena.

 

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: