Terttu Autere, Sen edestään löytää. Karisto 2020.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1414602

Hyppäys 1930-luvun itäsuomalaiseen asemakylään

Terttu Autere, Sen edestään löytää. Karisto 2020.

 

Terttu Autere on taas löytänyt kiinnostavan 1930-luvun murhatapauksen. Kansikuvan kaunis nuorukainen löydetään omasta sängystään surmattuna. Tilanne kerrotaan kirjan ensimmäisellä sivulla.

 

Lääninetsivä Juhani Kuikka hälytetään Viipurista tutkimaan tapausta. Käy ilmi, että koko asemakylän nuoriso on murhaa edeltävänä iltana osallistunut iltamiin, joten lääninetsivä ja paikallinen poliisi Räikkönen ryhtyvät puhuttamaan iltamien vahtimestareita sekä iltamissa olleita. Myös apteekin porukka joutuu syyniin, samoin kaikki tuona iltana liikkeellä olleet.

 

Ovelasti Terttu Autere rakentaa kirjan tarinan. Kaikki on koko ajan lähellä, kun vain osaisi katsoa. Koska kyseessä on kaunis nuori mies, rakkausjutut nousevat keskiöön, kaikki seudun naiset nuorista vanhuksiin ovat noteeranneet nuoren miehen tulon apteekkiin. Kaikki tekevät sinne asiaa. Ja koska apteekin muut työtekijät ovat naisia, kirjailija vihjailee mahdollisesta mustasukkaisuusmurhasta.

 

Samalla kun poliisit käyvät puhuttamassa ihmisiä, kirjailija kuvaa ajan elämänmuotoa. Vieraille aletaan heti puuhata vähintäänkin kahvitarjoilua, eikä siitä ole sopivaa kieltäytyä. Samalla vieraat havainnoivat ihmisten asumisen tasoa, perheen ilmapiiriä, heidän asemaansa paikkakunnalla ja tietenkin mahdollisuutta tai syytä olla mukana jutussa.

 

Terttu Autereen dekkari on kuin hyppäys sotia edeltävään aikaan, pienelle paikkakunnalle, junaradan varteen. Uskoin, että juuri noin asiat ovat voineet mennä.

 

Ritva Sorvali    

Ritvan dekkariarvostelut: