JP Koskinen, Kesäkuun kalmantanssi. CrimeTime 2020.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1399915

Pikavippifirmat juoksevat rahojensa perässä

JP Koskinen, Kesäkuun kalmantanssi. CrimeTime 2020.

 

JP Koskinen jatkaa Hämeenlinnaan sijoittuvaa kuukausisarjaansa, jossa Arosuon suku on edelleen keskiössä. Kalevi Arosuo johtaa yksityisetsivän toimistoaan, ja hänen apulaisenaan häärää tämän siskon poika Juho Tulikoski. Kirjan alussa he saavat tehtäväkseen etsiä kadonnutta Janne Ikävalkoa.

 

Koskinen kuvaa paitsi etsiväkaksikon naljailevaa ja toisiaan vähättelevää arkipuhetta, myös Hämeenlinnaa, sen katuja, taloja, kansaa eri kuppiloissa sekä Arosuon sukua. Lähistöllä kampaamoa pitää Heli, jonka kanssa Juho Tulikoskella on erillisiä tutkimushankkeita. Nyt he saavat tehtäväkseen etsiä tsunamissa kadonnutta tyttöä.

 

Koska Arosuon sukua on asustellut Hämeenlinnassa vuosikymmeniä, ja Kalevi Aronsuo on aiemmin toiminut poliisina, tulvii kirjan sivuille myös aiempia tutkimuksia ja rikostapauksia. Ajatuksena lienee vihjata, että Janne Ikävalkonkin katoamisessa saattaisi olla myös vanhempia motiiveja.

 

Jo pintaa raapaisemalla kuitenkin paljastuu, että Jannen katoamisen syynä on raha. Janne on ajanut itsensä taloudelliseen umpikujaan, hänellä on pikavippejä joka suuntaan. Kun vippejä ei määräaikaan mennessä maksa, ne myydään perintäyhtiöille, joilla on konstit keinoja kaihtamatta kiskoa rahat velallisilta.

 

Hämeenlinnassa näyttää olevan lukuisia pikavippifirmoja ja perintäyhtiöitä. Koska Janne on ollut velkaa lähes kaikille, nämä joutuvat epäilemään toisiaan ja juoksemaan keskenään kilpaa saadakseen rahansa ennen toisia. Kun Juho Tulikoski käy jututtamassa näitä firmoja, hän joutuu keskelle kyräilevää joukkoa ja hänkin saa osansa näiden kovaotteisista perintäkeinoista. Ja kirjan lopussa hän vasta osansa saakin.

 

JP Koskinen nostaa esille tärkeän aiheen, pikavippifirmojen kohtuuttomat korot ja kovaotteiset toimet. Maallikkona rupesin epäilemään, että onko tämä kaikki tosiaan Suomen lakien mukaista, kuten firmat väittävät?

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: