Seppo Jokinen, Siipirikkoiset. CrimeTime 2021.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1433322

Tampereen Sorin porukka panee Kossunsa tiukoille

Seppo Jokinen, Siipirikkoiset. CrimeTime 2021.

 

Seppo Jokisen kuvaama Tampereen Sorin poliisijoukkio, pistää esimiehensä Sakari Koskisen eli Kossun entistä tiukemmalle. Kun Kossu yrittää pitää kuria, ainakaan Ulla Lundelin ei tottele vaan tekee surutta mitä haluaa. Tämä on Kossulle arvovaltatappio, sillä he asuvat yhdessä, ja muu joukko seuraa suorastaan haltioituneena pariskunnan yhteenottoja.

 

Muut yrittävät myös naljailun ja vihjailun avulla nakertaa esimiehensä arvovaltaa. Tosin kyseessä on vain naljailu. Kun tositoimiin pitää ryhtyä, kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Seppo Jokinen on luonut poliisiyksiköstään suorastaan käsitteen, jossa huumori värittää arkisiakin tilanteita, ja noutopitsan mässytys kokoaa porukan yhteen.

 

Siipirikkoiset ovat kuvattujen juttujen keskiössä. Alussa murhataan Holger Heinonen -niminen rahanperintäfirman Tampereen alueen perintäkoordinaattori. Rahanperinnän ympärillä pyörii useita henkilöitä.    Samaan aikaan Ulla Lundelin tutkii pari vuotta sitten kadonneita Yli-Sankelon perheenjäseniä sekä samaan aikaan kadonneen Tarja Vesikön kohtaloa.

 

Kaikkien tapausten takaa paljastuu henkilöiden epäonnistumisia, pelkoa, pakoa, epätoivoa. Ihmisiltä ikään kuin puuttuu siivet, joilla lentää. Poliisi on näille ihmisille mahdollisuus, poliisille kertomalla voi ainakin yrittää saada tilanteeseensa helpotusta. Kirjan kannessa on kaksi nuorta, joihin syyttävät sormet osoittavat, mutta onneksi yläreunassa lentää kaksi valkeaa joutsenta. 

 

Seppo Jokisen uusimmassa dekkarissa poliisintyö, kuvatut tapaukset ja poliisien henkilökohtainen elämä ovat sopivassa tasapainossa. Poliisit ovat osa Tamperetta, heillä on siellä työnsä ja elämänsä, eivätkä he muualla haluaisi ollakaan. Jokisen dekkarit ovat myös tamperelaisuuden ylistystä, Tampereen paikkojen kuvausta ja nimeämistä, eräänlaista dokumentointia.

 

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: