Virpi Hämeen-Anttila, Kirkkopuiston rakastavaiset. Otava 2019.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1379459

Helsingin historiallinen keskusta elää dekkarin miljöönä

Virpi Hämeen-Anttila, Kirkkopuiston rakastavaiset. Otava 2019.

 

Kirkkopuiston rakastavaiset on erittäin tiivistunnelmainen kuvaus 1920-luvun Helsingistä. Kirjassa pysytään pääosin aivan nykyisen keskustan tienoilla, Kirkkopuiston ympäristössä, Korkeavuorenkadun tietämissä, Kasarmintorin kulmilla, Tehtaankadulla tai Kaartintorilla. Välimatkat kuljetaan leppoisasti vossikalla, joka näyttää liikennöivän ympäri vuorokauden.

 

Virpi Hämeen-Anttilan vakituinen salapoliisi Karl Axel Björk eli Kalle tutkii Kirkkopuiston rakastavaisten kuolemaa oman toimensa ohella. Kalle joutuu tutkinnan ja myös työnsä takia tekemään kaksi matkaa Helsingin ulkopuolella, ensimmäisen junalla Lappeenrantaan ja toisen automobiilillä Kotkaan. Samalla Kouvolan ja Kotkan teollistumisen tilanne käydään läpi.

 

Tutkinnan kohteena olevat henkilöt ovat nimittäin ajan liikemaailman huipulta, tehtaiden johtajia ja muita viskaaleita. Björk pitää vanhaan tyyliinsä tiukkaa yhteyttä poliisi-Marttiin, jota painostetaan ylemmältä taholta jättämään Kirkkopuiston rakastavaisten kuoleman tutkiminen siihen ja uskomaan, että kyseessä oli kaksoisitsemurha.

 

Tiedonvälitys hoituu melko hyvin postin avulla. Vähän väliä Karl Axel Björk laittaa kirjeen postiin ja saa päivän mittaan lukuisia kirjeitä. Vaikuttaa siltä, että postia jaetaan pitkin päivää monessa erässä. Toinen yhteydenpitoväline on puhelin, mutta sen käyttöä haittaa se, että laitteita ei ole vielä monellakaan kotona.  

 

Björk alkaa olla sen ikäinen, että hänen pitäisi vakiintua, löytää vaimo. Vaimoehdokkaita onkin tarjolla, mutta valinta on vaikeaa, kun ei haluaisi tuottaa kenellekään mielipahaa. Ehkä romantiikka hieman loittonee, kun tutkimus nostaa esiin perhe-elämän kannalta hyvinkin negatiivia asioita, kuten lasten hyväksikäyttöä ja lasten muunkinlaista laiminlyöntiä.  

 

Kirkkopuiston rakastavaiset on hyvin rakennettu dekkari, jossa kuvataan ajan liikesuhteiden rakentamista ja hoitamista sekä poliisin työtä ylhäältä tulevien rajoittavien paineiden alaisena.  Salapoliisi Björkin ja tämän reippaiden apulaisten työ on tulosten kannalta aivan välttämätöntä, ja sitä ryydittää muhevan perunasipulisianlihapaistoksen ja pannukakun tuoksu, joka suorastaan tihkuu kirjan sivuilta.

 

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: