Timo Sandberg, Vainooja. Karisto 2012.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.951876

Tyttöjä löytyy metsästä kuolleena

Timo Sandberg, Vainooja. Karisto 2012.

Löysinpä kirjahyllyni kätköistä Timo Sandbergin vajaan 10 vuoden takaisen dekkarin Vainooja. Kirjan takakannessa sanotaan, että ”Pelastuksen Missio -uskonlahkon kokoontumispaikan liepeiltä löydetään nuoren naisen ruumis”.

Tuolta seudulta löydetään vielä toinenkin nuoren naisen ruumis, ja muutenkin tapahtuvat pyörivät lahkon liepeillä. Niinpä lukijana odotin, että lahkon toimintatapoja olisi käyty vielä nähtyäkin enemmän läpi. Lahkolaisten lisäksi alueella majailee useammankin talorähjän aikamiespoika, ja näyttäisi, että näitä on eksynyt poliisinkin joukkoon.  

Eli potentiaalisia naisten surmaajia seudulta löytyy. Joukkoon eksyy myös dekkarikirjailija Leo Jortikka, joka asettuu naisystävänsä kanssa isoisänsä kesämökkiin hankkimaan elämänkokemuksia sekä kirjoittamaan dekkaria. Mökki sijaitsee lähellä jo mainitun uskonlahkon kokoontumispaikkaa.

Lahden poliisi tutkii naisten kuolemia ja yrittää selvitä omista naissotkuistaan. Ryhmän johtaja Erkki Heittola yrittää pitää yllä suhdetta alaiseensa Taru Lundiin, mutta tästä naisesta ovat muutkin poliisit kiinnostuneita. Heittolan tilannetta hankaloittaa eturauhassyöpä, hän ei haluaisi olla vaivainen, mutta tilanne vaivaa.

Heittola haluaisi muuttaa Lahteen lähemmäksi työpaikkaansa ja on ostamassa taloa. Tämäkin asia vaivaa häntä, sillä Taru ei ole halukas muuttamaan taloon. Moni asia on vaiheessa, ja tämä stressaa Heittolaa. Sandberg kuvaa hyvin Heittolan esimiesaseman ja miehen vaikeudet sekä työporukan edessä että Tarun kanssa.

Vallan käyttö on keskiössä tässä kirjassa. Uskonlahko käyttää valtaa, poliisikin on vallankäyttäjä, ja poliisin sisällä taistellaan vallasta ja etenkin arvovallasta. Naiset ovat tässä kirjassa seksuaalisen vallankäytön kohteita ja uhreja.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: