Jarkko Sipilä, Pelontekijät. Crime Time 2021

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1433323

Pelkoa tunnetaan myös alamaailmassa

Jarkko Sipilä, Pelontekijät. CrimeTime 2021

Jarkko Sipilän Pelontekijöissä ajetaan taas pitkin Helsinkiä, Malminkartanosta Vuosaareen ja kaikkea siltä väliltä. Poliisien lisäksi keskiössä ovat vankilasta vapautuneet ja uusia rikoksia suunnittelevat miehet tai sinne vielä joutumattomat tai siellä aiemmin vain lyhyempiä aikoja vierailleet.

Jonkin verran sivutaan myös yhteiskunnan yläkerroksia, sillä yksi ministereistä piipahtelee yllättävän rennosti lähipubissaan. Tätä moni alamaailman vaikuttaja seuraa kiinnostuneena, sillä uusia rahansaantikeinoja mietitään kuumeisesti silläkin suunnalla.

Nimi Pelontekijät kuvaa hyvin kirjan aiheita. Lähes kaikki henkilöt pelkäävät. Lähes kaikki ovat jonkinlaisessa velassa johonkin suuntaan, eli koska tahansa kiristyslieka voi tarttua kaulaan. Niinpä puhelinsoitto tai ovikellon rimputus voivat olla kohtalokkaita.

Helsingin poliisin Takamäen ryhmä tutkii ensin Vuosaaressa sattunutta ampumista, joka Malminkartanon toimijoiden kautta paisuu vähitellen murhatutkinnaksi, ja lopulla kuvio laajenee Sipoon ökyhuvilalle. Tapaus paljastaa, miten hierarkkinen ja monisyinen verkko kietoo yhteen myös alamaailmaa.

Hierarkkisuus pilkistelee myös poliisin puolella. Yksi toimija sai moitteita, kun meni antamaan toimittajalle ihan oikean lausunnon, kysymättä lupaa ties mistä. Poliisin yhteys Supoon on usein takunnut, mutta tässä kirjassa se toimii kohtuullisen hyvin.

Hienosti Sipilä kuvaa nykypoliisin työtapoja, tiedonsaantia kännykän ja muun nettiyhteyden kautta, ja sen tulkintaa, mitä mikäkin yhteydenotto tai sen puute tarkoittaa missäkin yhteydessä. Poliisin pitäisi osata ennakoida, mitä seuraavaksi tapahtuu, jotta osaisi estää vahingot.

Pelottavaa on uusi ilmiö eli lasertähtäimien suuntaaminen kohti poliisia. Tuolloin poliisi ei tiedä, onko takana todellinen ampuja vai vain pilailija, ja voi sattua isoja vahinkoja. Niinpä poliisi yrittää saada kiinni lasertähtääjät.

Pelontekijät kuvaa maailmaa, joka ei millään tavalla houkuttele puoleensa. Tuollainen jatkuvassa rikoskierteessä ja pelossa eläminen ei voine olla kenenkään haaveissa ja urasuunnitelmissa, sinne ajaudutaan paremman puutteessa, kuten tämäkin kirja osoittaa.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: