Janne Toivoniemi, Sateenkaarimurhat. Crime Time 2021.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1450113

Homot ja lesbot Kallion kapakoissa

Janne Toivoniemi, Sateenkaarimurhat. Crime Time 2021.

 

Uusi dekkari Sateenkaarimurhat kuvaa Helsingin Kalliota kapakoineen, katuineen, ja kirjavine porukoineen. Oluthuone Sivukirjasto menee putkiremontin takia puoleksi vuodeksi kiinni, niinpä ennen sulkua pidetään bileet. Noissa bileissä ammutaan vessaan kaksi miestä.

 

Kirjan keskushenkilöt ovat trendikäs copywriter Kim Kataja ja pieni sekä pullea filosofi Benny Serlin, jotka yhdessä perustavat filosofisen etsivätoimiston. Nämä kaverukset kaivavat tämän tästä esiin jointteja, vetävät viivoja, napsivat tabletteja ja juovat milloin mitäkin. Kirjailija antaa ymmärtää, että näin tekevät Kalliossa monet muutkin, joten herättäisi suorastaan ihmetystä, jos nämä nyt lopettaisivat aineiden käytön.

 

Oikeastaan aineiden käyttö on suorastaan edellytys Benny Serlinin edustaman filosofian eli psykedeelisen empirismin ymmärtämiselle. Benny selittää, että tämä filosofian laji vaatii tajunnan laajentamista, ellei suorastaan räjäyttämistä.

 

Nimi Sateenkaarimurhat viittaa siihen, että uhrit olivat homomiehiä ja että tekijöiksikin on tyrkyllä monenlaista suuntausta. Yhdeksi vahvimmista epäillyistä nousee Kalliossa pyörivä haittaisänmaallinen katupartio Suomen Nyrkki, jonka jäsenet eivät voi sietää mitään poikkeavaa. Heidän tulilinjallaan ovat niin homot kuin maahanmuuttajatkin.  

 

Paitsi erilaiset seksuaaliset suuntaukset ja erilaisia aineita käyttävät ryhmittymät, kirjan henkilöstöön kuuluvat myös digialan yrittäjät, pelitehtaiden ja mainostoimistojen vetäjät ja työntekijät. Näissä piireissä liikkuu iso raha, mutta siellä tullaan myös kovaa alas, jos pohja pettää. Eikä näissä piireissä kavahdeta koviakaan keinoja.

 

Vaikka en pysynyt kärryillä aineiden nimissä, erilaisten suuntausten lajeissa tai digimaailman termistössä, pidin tästä kirjasta. Päähenkilöt mennä koheltavat eteenpäin, kaatuvat ja nousevat, tekevät kykyjensä mukaan yhteistyötä poliisin kanssa, joutuvat mukiloiduiksi ja jatkavat naama ruvella. He haluavat henkensä uhalla tehdä sitä, minkä kokevat tärkeäksi.        

 

Kirjailija katselee henkilöitään vakavasti sekä samalla huvittuneesti. Pääparivaljakko jää mieleen. Ehkä heistä kuullaan vielä seuraavissa kirjoissa.

 

Ritva Sorvali  

 

Ritvan dekkariarvostelut: