Marko Kilpi, Kuoleman kosketus, Undertaker-sarjan neljäs osa. Crime Time 2020.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1414332

Undertaker-sarjan huipennusko?

Marko Kilpi, Kuoleman kosketus, Undertaker-sarjan neljäs osa. Crime Time 2020.

 

Undertaker-sarjan neljännessä osassa komisario Saari on vangittuna, ja hänen suuren rikollisvyyhden tutkimuksensa on tavallaan jäissä. Hän on toiminut joidenkin mielestä omavaltaisesti, ja luottamus on tätä kautta rapautunut. Hänen päänsä menoksi on myös juoniteltu, hänen piikkinsä on laitettu sellaisia juttuja, joihin hän ei ole syypää ja niin edelleen.

 

Nyt Saari on kuitenkin vangittuna ja häntä kuulustellaan. Hautausurakoitsija Jarmo Kivi jatkaa monisäikeistä toimintaansa sekä työssään että ties mihin asti ulottuvaa yhteydenpitoaan eri maiden rikollisjärjestöihin. Hän on juonitellut komisario Saaren päänmenoksi, ja on nyt vahvemmilla, kun tämä on vankilassa ja epäilyksenalaisena.

 

Hautausapulainen Tuomas yrittää rimpuilla eroon Kiven vaikutusvallasta, mutta vaikeaa se on. Myös poliisi Tiina on Kiven vaikutuspiirissä eikä tiedä, miten siitä pääsisi eroon. Kiven perhe luottaa tähän, samoin hänen asiakkaansa. Myös poliisi toimii yhteistyössä Kiven kanssa. Kivi on luonut ympärilleen vanhan tukijoukon, hänen panssariinsa on vaikea saada säröä.

 

Marko Kilpi kuljettaa rinnakkain ainakin puolentusinaa erillistä tarinaa. Näitä ovat poliisien tutkimustarina, jossa on useampia linjoja, Tiinan tarina, Tuomaksen tarina, Marian tarina, Kiven tarina, Saaren tarina ja niin poispäin. Näillä tarinoilla on tietenkin paljon yhtymäkohtia, ne kaikki ovat osa meneillään olevaan poliisitutkintaa. 

 

Kuoleman kosketus lienee todellakin tämän sarjan huipennus, sillä etenkin kirjan lopussa liekehtii Helsingissä melkoinen tulimeri. Kuolema koskettaa tuolloin monia. Mutta loppuuko sarja tähän? Se ei tunnu mahdolliselta, sillä kirja loppuu ikään kuin uuden alun kynnykselle. Eli todennäköisesti saamme lukea vielä ainakin Undertaker-sarjan viidennen osan.

 

Ritva Sorvali

 

 

Ritvan dekkariarvostelut: